Полезни факти

Кестените са били познати като хранителен продукт още на първобитните хора, а в миналото са били един от главните хранителни източници в цели региони на Европа. Освен за директна консумация, от сушените кестени се приготвяло брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното.

Различните сортове кестени имат сходен състав, но се различават по вкусови качества.

Кестените са ценен хранителен продукт заради богатото си съдържание на витамини, минерали и микроелементи. В тях се съдържат витамините С, РР, В1, В2 и А. 

Количествата минерални соли в кестените са значителни: главно калий - 707 мг, фосфорът е 87 мг, магнезий - 45 мг, калций 33 мг, натрий 1.5 мг и желязо 1.3 мг. В кестените се съдържат и витамините С (27 мг), РР (87 мг), В2 (0, 24 мг), В1 (0, 2 мг) и А (80 мг).

От минералните соли се срещат предимно калий, фосфор, магнезий и калий. От микроелементите най-значими са количествата на мед, флуор и силиций.

Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина. Има и голямо количество лецитин (355 мг).

Съдържание на пресните плодове:  4.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза. Има 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза), що се отнася до въглехидрати.

Варените или печени кестени са с богато съдържание на танин и пектин.