Полезни факти

Кашуто се добива на вечнозелено дърво (Anacardium occidentale) растящо в Бразилия и известно още като "индийски фъстък". Днес то се среща в Индия и някои африкански държави като Мозамбик, Танзания и Кения.

Плодът се нарича кашу-ябълка, но по форма наподобява повече круша. Ядката с форма на бъбрек расте на върха му и се появява на дървото преди него, след което от дръжката му се формира ябълка. Узрял има жълт или червен цвят и достига десетина сантиметра дължина. За да може да се разчупи шушулката и да бъде извадена ядката, първо трябва да се изпече.

В миналото кашуто е смятано за храна на богатите, защото отделянето на ядката от черупката е трудоемко и изисква голяма прецизност, но днес тo e достъпнo за всеки.

Кашуто е богато на магнезий, фосфор и желязо, а ниският му гликемичен индекс го прави подходящ за диабетици.

Само 50 грама печено кашу без сол заедно с един банан могат да съставляват един пълноценен обяд по време на диета. Все пак трябва да се внимава да не се надвишава това количество, тъй като и кашуто, подобно на останалите ядки в висококалорично – в 100 грама се съдържат близо 600 калории.