Полезни факти

Картофите се отглеждат заради съдържащите скорбяла грудки, които заемат 1/4 от обема на суровата продукция (след ориза, пшеницата и царевицата) на клубенови растения в света. Те са многогодишни растения от сем. Картофови, които растат най-добре в хладни климати с достатъчно валежи или напояване, като например в Западна Европа.

Произходът на картофа се свързва с Южна Америка, района на ниските Анди, където и до днес е важна част от културата. Фермерите отглеждат много разновидности, притежаващи голямо разнообразие на цветове и форми. В Южна Америка се срещат над 200 диворастящи вида. Разпространяват се в останалата част на света след контакта на европейците с Америка в късния 15-ти и ранния 16-ти век.

Производството на картофи се измества от по-богатите към по-бедните части на света. През 2007 година Китай, най-големият производител на картофи в света, добива около 65 милиона тона или 1/5 от световната продукция. Други големи производители са Русия - 37 милиона тона, Индия - 29 милиона тона и Съединените щати - 20 милиона тона. В България са произведени 299 хиляди тона картофи.

Картофите са високовъглехидратна храна с достъпна цена през всички сезони. Използват се много широко в кулинариата за варене, пържене или печене.

Картофите са комбинират лесно с разнообразни храни – присъстват в ястията с всички видове месо – пилешко, свинско, телешко и др., влизат в състава на салати – руска, картофена, а също така са и основна част на мусаката и повечето супи.