Полезни факти

Кардамонът е пикантна подправка с неповторим, силен вкус и много силен аромат. Латинското му название е Elettaria cardamomum и спада семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). Представлява многогодишно растение, достигащо височина между 1,8 и 3,6 метра, като от него се използват зелените семенни шушулки.

В  индийската и азиатската кухня шушулките на кардамона се използват цели или смлени. Смленият кардамон е основна съставка на кърито. 

В Близкия Изток кардамонът се слага в кафето, а в други страни като Иран го използват в чая. Той е съставка в билковите чайове от Индия, наричани „Йоги чай“.

В Скандинавия се използва често при печене в Скандинавия.

Въпреки че е една от най-скъпите подправки по тегло, за промяна на вкуса е нужно съвсем малко количество. 

Най-добре е кардамонът да се съхранява цял в шушулките, тъй като след смилане семената бързо губят аромата си.