Полезни факти

Карамфилът е подправка със силна миризма и остро лют, леко горещ вкус.

Оставя приятно пикантен аромат когато е прибавен към ястия с дивеч, птичи меса, червено зеле, маринати, варива и пушени продукти. Карамфилът се добавя в редица миксове от подправки като индийската Гарам Масала и арабския Бахара.

Карамфилът се използва и за подобряване вкуса на десертите, печените ястия и пунша. Финият вкус на някои шоколади се дължи на карамфила, канелата и кардамома.

Тази подправка помага на храносмилането, успокоява стомашни болки, стимулира апетита и дезинфектира.

Маслото придобито от карамфил се използва като анестезиологично средство от хирурзите зъболекари и като съставка на пломбите.

Понякога се препоръчва при диария и газове. Също така парче лимон с карамфил изгонва комарите през лятото.