Полезни факти

Калмарите са вид главоноги мекотели, които са известни със стегнатото си бяло месо, което ако се приготви правилно, може да бъде извънредно вкусно.

Ако калмарите са пресни те ухаят на морска вода, а не на риба. Мембраната, покриваща калмара е сива. Живите калмари са с полупрозрачен цвят, но когато се уловят, веднага променят цвета си в червен, розов, кафяв, син или жълт.

Единственото, което трябва да се отстрани преди готвене, са вътрешностите и почти прозрачната надлъжна плоска кост, която държи цялото тяло. За да стане по-крехко месото на калмара преди приготвяне е достатъчно да се потопи за кратко във вряща вода.  

Ползи за здравето

В комбинация с други продукти калмарите стимулират отделянето на стомашни сокове. Освен това месото им повишава апетита и благоприятства функционирането на червата.

Калмарите подобряват работата на храносмилателната система, а в тяхното месо няма пурини, които да нарушат обменните процеси. 

Редица тестове доказват, че калмарите притежават силни антисклеротични свойства. Те стимулират умствената дейност и подобряват паметта.