Полезни факти

Кайсията е плод на топлолюбиво дърво достигащо височина над 8 метра. Латинското му название е Prunus armeniaca и спада към сем. Розоцветни (Rosaceae).

Кайсиевите плодове са месести, със сплесната костилка, чиято ядка хората използват отдавна като заместител на бадема. Цветът на зрялата кайсия е от бледожълт до оранжев, а някои сортове са мъхести. 

Кайсията е единственият плод, при който и костилката може да се използва за храна и по хранителна стойност не отстъпва на бадемовите ядки, дори успешно ги замества. Тя е богата на мазнини, соли и белтъчини и участва в много сладкарски рецепти. 

За родина на кайсията се счита Североизточна Армения, където тя се отглежда от 3000 години, като едва през 1-ви век стига до Европа, но дълго време расте само в манастирски и княжески градини. През 10-ти век от Апенинския полуостров се разпространява в Германия и Франция, а по-късно и в Америка, Африка и Австралия. А в България се среща като овощна култура чак след Освобождението. Гърците я наричали арменска ябълка, откъдето идва и научното наименование на кайсията.

Ползи за здравето

Освен богати на калций, кайсиите съдържат магнезий, чрез който бързо и за дълго понижават високото кръвно налягане. При хипертония в сезона на узряването им всички кардиолози препоръчват да се ядат, колкото се може повече кайсии.

Съчетанието между фосфор и магнезий е полезно при хората, подложени на активно умствено натоварване. 

Ядките на костилките от кайсии успокояват дразнеща кашлица кашлица, трахеит, бронхит, ларингит. Кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В17, известен още като амигдалин, който в алтернативната медицина се използва при терапия на рак.  Важно е да се знае, че ядките трябва да се консумират печени.

Лечебните свойства на кайсиите при язви и скрити отоци се дължи на диуретичната им функция. Отварата от кайсии облекчава възпалението на слизестите обвивки на стомашно-чревния тракт.

Смята се, че консумацията на кайсии има тайнствен лечебен ефект върху сърцето.