Полезни факти

Изварата е ценна и сравнително евтина храна с високо съдържание на белтъчини. Тя е млечен продукт получен чрез варене на суроватка или пресечено мляко. Използва се както за пряка консумация, така и за преработка в кулинарията. 

Притежава слаб млечнокисел мирис, а консистенцията й може да е мека, ситнозърнеста, мазна или мажеща се. Отделните асортименти в търговската мрежа се различават по количество на водното съдържание, масленост, сол.

Има два вида извара – сирищно пресечена и термично пресечена извара. Сирищно пресечената извара се получава от обезмаслено краве мляко и от своя страна се дели на безмаслена, полумаслена и пълномаслена. Термично пресечена извара се получава от мътеница или от суроватка, които съдържат главно белтъчините лактоалбумин и лактоглобулин. Пресичането им се осъществява чрез загряване до висока температура (90 °С), след което пресечката се отцежда и пресува. Термично пресечената извара също се дели на безмаслена, полумаслена и пълномаслена. Бива още солена и диетична.

В сладкарството се използва за заместител на кремообразните сирена, например в чийзкейка.

Изварата е концентрат от млечни белтъци - казеин, албумин и глобулин. Съдържа около 20 аминокиселини като значителна част от тях са незаменими. Богата е наметионин, калциеви и фосфорни соли, витамини от група В.

Ползи за здравето

Изварата съдържа казеин, който е източник на калций и фосфор и има висока хранителна стойност.  Укрепва костната тъкан, благодарение на минералите, които влизат в състава й.

Предотвратява заболявания на черни дроб, тъй като съдържа аминокиселини и предпазва от атеросклероза, заради ценния витамин В.

Повечето диетолози препоръчват редовно консумиране на извара за стройна фигура, защото подобрява дейността на стомашно-чревния тракт – млечнокиселите бактерии в изварата нормализират стомашните процеси.

Изварата има и козметично приложение – използва се във всевъзможни маски, кремове, лосиони за тяло и лице. Помага и при изгаряния.

Не трябва да се приема повече от 200 грама извара на ден.

Изварата не е траен продукт и се препоръчва да се съхранява в хладилник в продължение на 2-3 дни.