Полезни факти

Хайверът е синоним на изискан ордьовър. Той представлява съвкупността от яйцата на даден вид риба. 

По-голямата част от рибния хайвер има яйца с форма на сфера, други са елипсовидни, а някои даже и конусовидни с размери вариращи от 0.6 до 1.3 мм. Яйцата имат ципеста обвивка, която при много видове е снабдена с много и различни израстъци

Намира широко приложение в кулинарията, като черният и червеният хайвер се считат за луксозна храна, деликатес и са доста скъпо удоволствие. Наред с трюфелите, хайверът има славата на една от най-скъпите храни. Корените на този факт навярно трябва да потърсим назад във времето, когато хайверът е специално пазен за царската трапеза. Първокачественият хайвер трябва да се съхранява с особено внимание, защото лесно се разваля.

Хайверът се счита за най-хранителния рибен деликатес. Той съдържа само 270 калории на 100 грама, което го прави ниско калоричен. В 100 гр хайвер се съдържат 25.3 гр протеини, 17 гр мазнини, 4 гр захар, 440 мг холестерин.