Полезни факти

Грейпфрутът е цитрусов плод с кисело-сладък вкус с характерен горчив привкус, който се дължи на по-голямото съдържание на киселини и по-малко захароза и фруктоза в сравнение с други цитрусови плодове. Латинското название на дървото е Citrus paradisi. То спада към сем. Седефчови и вирее най-добре в тропичните и субтропичните райони. Предполага се, че растението се е появило при естественото кръстосване на портокал и помело.

Открит е за пръв път на остров Барбадос и на Ямайка в края на 18-ти век, откъдето е пренесен във Флорида, където намира особено благоприятни условия за развитие. В наши дни най-големите производители на грейпфрут са САЩ, Израел, ЮАР, Аржентина, Япония, Индия, Кипър.

Хранителна стойност на 100 грама грейпфрут: калории - 52 ккал, мазнини - 0 г, белтъчини - 1 г, въглехидрати - 13 г, фибри - 2 г, захари - 8.5 г, калий - 165 мг, витамин С - 45 мг

Ползи за здравето

В грейпфрута има повече витамин С от всеки друг цитрусов плод и над два пъти повече калий от сходните по размери цитруси.  Той е мощен антиоксидант, в което се крие тайната на неговата способност да прочиства организма. Грейпфрутът се свързва с токсините и така помага за изхвърлянето им от организма. 

Всички цитрусови плодове съдържат съставки, които са полезни за контрол и превенция на редица заболявания: сърдечносъдови и ракови, затлъстяване, диабет, остеопороза, бъбречни камъни и други.

Фибрите в грейпфрута помагат за доброто храносмилане на въглехидратите, което от своя страна предпазва от рязко повишаване на стойностите на кръвната захар.

Според специалистите, нарингенинът увеличава резистентността на организма към инсулина и предпазва от диабет.

Ежедневният прием на грейпфрут или прясно изцедения му сок са силно благоприятстващи за отслабването и контрола над теглото, тъй като понижава нивото на инсулина и това намалява желанието за ядене.