Полезни факти

Грахът е една от най-древните зеленчукови култури, смята се, че хората са го употребявали за храна още преди 20 000 години. Той е тревисто растение, латонското му наименование е Pisum sativum и спада към сем. Бобови.

Има над 1000 сорта грах, които се различават по цвят, форма на зърната и шушулките, като в България най-често се използват зеленият и градинският грах.

Произходът му се свързва с Югозападна Азия, Задкавказието и Етиопия. Бил е много популярна храна в Спарта, Атина, Китай и Римската империя, но в цяла Европа започва да се отглежда чак през 8-ми век, а през 13-ти век започва да се използва за консумация. 

В химичния му състав влизат витамини С, В1, В2, В5,В6, В9 и К1. Съдържа още минерали желязо, калций, фосфор, магнезий, цинк, селен, манган и мед, фибри и протеини. Като бобова култура той съдържа много протеини.

Хранителни стойности на 100 грама грах: 0,39 грама мазнини, 21,1 грама въглехидрати и 8,34 грама мазнини.

Ползи за здравето

Важно е съдържанието на витамин К1. Той е активатор на хормона остеокалцин, който регулира метаболитните процеси, инсулиновите рецептори, кръвната захар и мастните депа. Ако не се приема достатъчно количество от витамина, може да се наруши костната минерализация. Приемът на високи дози от витамин К1 води до по-добро регулиране на кръвната захар и редуциране на симптомите на остеопороза.

С повишава съпротивителните сили и спомага за образуването на съединителна тъкан. Желязото участва в образуването на кръвни клетки, чийто недостиг може да доведе до понижаване на имунитета, анемия и умора. 

Грахът има високо съдържание на белтъчини, които са по-лесно усвоими от тези в месото и консумацията му спомага за подобряване на белтъчния баланс.

Фолиевата киселина и витамин В6 спомагат за редуциране на хомоцистеин, който допринася за развитието на атеросклерозата. Високите нива на хомоцистеина могат да предразположат към поява на инфаркт, намалена мозъчна функция и костни заболявания.

Консумацията на грах осигурява на тъканите хранителни вещества, които са важни за нормалното функциониране на организма. Витамин

Хора, които имат алергия към бобови храни или страдат от стомашно-чревни заболявания трябва да внимават с консумацията на грах. Той съдържа повече фибри и може да доведе до образуване на газове в червата.