Полезни факти

Говеждото месо се цени много заради високото съдържание на протеини в месото, за сметка на малкото мазнини. Най-крехката и най-ценена от готвачите част от месото е говеждото бон филе.

В състава на говеждото месо влизат голям брой витамини – Е, К, В6 и В12, минерални вещества – фосфор, магнезий, манган, мед, селен, желязо, тиамин, цинк, холин, голямо количество калий и натрий.

Друга негова полза е наличието на креатин-фосфат, който играе решаваща роля за получаване на енергия от клетката.

Съдържа още: аспарагинова киселина, аланин, аргинин, глутаминова киселина, цистеин, хистидин, триптофан и други.

Хранителни стойности на 100 грама говеждо месо: 155 калории, 20 г белтъчини, 7 г мазнини, 0 г въглехидрати, 330 мг калий, 62 мг холестерол.