Полезни факти

Фъстъкът (Arachis hypogaea) е ценна маслодайна култура. Той е вид едногодишно тревисто растение от едноименния род Фъстък (Arachis) от семейство Бобови. Като бобово растение, фъстъците имат важно агротехническо значение, тъй като обогатяват почвата с азот и са отличен предшественик за зърнено-житните и окопните култури.

В ядливите семена на растението, които също се наричат фъстъци се акумулират 47–54 % мазнини с много високо качество, белтъчини (20–37%) и въглехидрати. Семената са богати на витамин В1, В3, Е и цинк.

Витамин В3 е мощен антиоксидант, който влияе позитивно върху нервната система, а също така спомага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак. Цинкът има ключова роля в изграждането на протеините и за обновяване на тъканите.

Фъстъченото масло е с високо качество и се приближава до маслиновото, като в консервната промишленост се предпочита пред слънчогледовото. При редица народи фъстъченото масло се явява основен хранителен продукт.

Фъстъците са отлична храна и като ядки - печени, осолени или подсладени, ядките от фъстъци са предпочитано лакомство. Заради високите си енергийни стойности се препоръчва  да се консумират след тежки заболявания и при силна анемия. Спомагат за нормализиране дейността на жлезите с вътрешна секреция.

Кюспето от фъстъци, получено след екстрахиране на маслото, е ценен концентриран фураж. Стъблата и листата след прибирането се приемат с охота от животните и по хранителна стойност се изравняват с люцерното сено.