Полезни факти

В кулинарията има голям брой сосове, които се приготвят на базата на домати. Най-популярните доматени сосове са използваните при приготвянето на тестени ястия от италианската кухня (спагети, макарони, пица) и кетчупът.

По правило доматения сос се приготвя от свежи домати, които имат наситен тъмночервен цвят. Не са подходящи кафеникави, зелени, на ивици, а също и такива, които не са отглеждани под пряка слънчева светлина, а в оранжерии с ярки осветителни тела. Много рецепти препоръчват приготвянето на доматения сос от меката част на доматите, като за целта те трябва да минат през сито и да се отделят ципата и семките.

Най-простият и лесен за приготвяне доматен сос се състои само от нарязани на ситно домати, задушени в малко зехтин (или олио) и пасирани, подправени със сол и захар (за потискане на киселия вкус). Огюст Ескофиер създава класическия френски сос “Tomate”, който съдържа брашно, масло, сол, свинско месо, дафинов лист, мащерка, моркови, кромид лук, пресни домати/доматено пюре, чесън, захар, сол, бульо, черен пипер.

В българската национална кухня най-популярният вид доматен сос е лютеницата, която е смес от почти еднаква част чушки и домати. За приготвянето й са необходими смлени печени чушки, кромид лук, патладжан, моркови, чесън, черен пипер, сол, оцет, растително масло и др. 

Лукът и чесънът неизменно присъстват в тези сосове и изключително добре се съчетават с доматите. Други такива подправки са магданоз, риган, босилек, черен пипер, а при приготвянето на спагети, разбира се, кайма и гъби.