Полезни факти

Дижонската горчица има много силен и леко кисел вкус. Произлиза от френския град Дижон, където през 1634 година е утвърден Устав на производителя на горчица, а днес това е най-известния вид френска горчица в целия свят.

Горчицата е била известна в древен Китай преди 3000 години, а древните гърци и римляни са я използвали като лекарство. Аристотел съветвал преди консумация храната да се намазва с горчица, а Плиний съветвал с горчица да се мажат местата на ухапване от змии и скорпиони. До 19-ти век горчицата се купувала прясна, докато не се появили консервиращите средства.

Дижонската горчица се приготвя от прах от изчистени семена на черна горчица, който се смесва не с вода или с оцет, а с вержус – кисел сок от неузряло грозде или с бяло вино.

Славата на дижонската горчица от векове е преминала границите на Франция. Кралете на Франция винаги са я изисквали на трапезата си. Например Луи единадесети винаги носел със себе си бурканче с горчица. Така можел да подправи с любимата си горчица всяко ядене, когато отивал на празничен обяд или вечеря. Когато Бургундският херцог заминавал за война, той взимал голям запас от дижонска горчица.

Във френската кухня дижонската горчица се използва за приготвянето на различни сосове, дресинги за салати, а освен това тя се сервира с печено месо. Тя е класическа подправка към печено месо и месо на скара. Тя е идеална за сосове, особено ако искате да освежите с друг вкус майонезата за салатата.

Терминът дижонез се използва за наименованието на ястия, които съдържат дижонска горчица или се сервират със сос от дижонска горчица.