Полезни факти
Чилито (Capsicum annuum) е лют сорт целогодишна чушка използвана като подправка. Произлиза от Южна Америка и е високо ценена от много кухни, сред които са индийската и мексиканската, заради вкусовите си качества.
Използва се в различни форми, най-често изсушена и на прах, но може да се намери сурова или маринована.
Идеално подчертава и подсилва вкуса на ястията. Може да се комбинира както със солени ястия, така и със сладки продукти и десерти, като традиционния или течния шоколад.
Известна е и с нейните сгряващи свойства.
Ползи за здравето
Освен съдържанието на натрий, калий, калций, магнезий, бета-каротин, чилито е богато на и на витамините B1, B2, B6, C и E.
Чилито е източник и на аскорбинова киселина, тоест витамин С, който е изключително важен за поддържане на имунната система на организма.
Съдържа капсаицин – алкалоид, отговорен за пикантния вкус, който съшо има и здравословни свойства и се използва в производството на аналгетични и затоплящи мехлеми.
Чилито помага и при диетите за отслабване, тъй като забързва метаболитния процес и ускорява обмяната на веществата.
Лютата подправка помага за намаляване на високия холестерол и кръвното налягане.