Полезни факти

Чиа са дребни, твърди семена плод на растение от семейството на градинския чай. Напоследък предизвиква голям интерес и се радва на широка популярност заради здравословните ползи, които носи.

Чиата има високо съдържание на омега-3 мастни киселини, ценни за тялото мазнини, които не могат да бъдат произведени от организма и трябва ежедневно да се набавят с храната.

Омега-3 мастните киселини спомагат за умственото развитие, борят депресията, подобряват паметта, предпазват от сърдечносъдови заболявания, артрит и процесите на стареене.. Добавянето на омега-3 мастни киселини в хранителния режим може да ускори отслабването и да помогне в контрола на апетита.

Най-богатите източници на омега-3 мастни киселини са рибата, животински мозък, орехи, зелени листни зеленчуци и ленено семе, но докато те не винаги присъстват в менюто ни, чиа е много лесен и вкусен начин да си ги набавим. 

Семената от чиа подобряват и работата на храносмилателния тракт заради високото съдържание на разтворими фибри, които подпомагат отделянето и днес чиа е предпочитаният начин за стимулиране на червата. За разлика от лененото семе, което трябва да се смила, чиа може да се приема директно. Съдържащите се мазнини не се увреждат от неправилно съхранение и семената от чиа, за разлика от ленените, не съдържат фитоестрогени, което ги прави подходящи дори за бременни и кърмачки. 

Други здравословни ползи за огранизма са, че чиата подобрява детоксикацията. Особено подходящи са за добавяне към различни зеленчукови сокове, салати и прочистващи чайове по време на режим за намаляне на теглото. Гелообразната структура на набъбналите семена помагат за очистването на организма от различни вредни за него елементи, които биват извеждани от тялото с помощта на семената.

Консумацията на семена от чиа спомага и за регулиране нивата на кръвната захар, тъй като благодарение на бавното им усвояване семената от чиа регулират скоростта на усвояване на захарите. Ако бъдат добавени към различни брашна и печива, може както да се заситите по-бързо, така и да усвоите плавно калориите, без това да се отрази негативно върху апетита ви по-късно. 

Тъй като съдържат относително малко калории на порция, а набъбват много, тези семена могат да бъдат използвани като заместител на нишесте или желатин за сгъстяване на кисело мляко и различни растителни млека до консистенция на пудинг.