Полезни факти

Думата „вино“ идва от гръцката дума Fοινος и означава вино и лоза. Виното се определя като алкохолна напитка, получена чрез ферментация на грозде, но вино може да се получи и от други плодове или от цветя, както и от други продукти, дори и от жито. В тесния смисъл на думата това е напитка, получена от спиртна ферментация на гроздова мъст. Алкохолно съдържание – етиловият алкохол е най-важният компонент в състава на вината. 

Основната цел на винопроизводителите е да получат напитка, която съчетава гама от приятни и интересни вкусови и обонятелни характеристики. Дегустаторите са развили специална лексика, за характеризиране на качествата на вината. В характеристиките на едно вино може да се срещнат изрази като „виното е кръгло“ или „в дългия послевкус доминират тонове на сушени плодове, дим и кожа“.

Поради естествения химичен състав на гроздето, то позволява да ферментира без добавяне на захари, киселини, ензими, вода или други хранителни вещества. При ферментацията дрождите консумират захарите в гроздето и ги превръщат в алкохол и въглероден диоксид. Различните сортове грозде и различните разновидности дрожди създават различни вина. Популярните видове вина са резултат от сложни взаимодействия между биохимичното развитие на плода, реакциите при ферментацията, тероара и човешката намеса в цялостния процес.

Ползи за здравето

Червеното вино защитава кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане, пречиства кръвта и е чудесна профилактика срещу диабет и анемия. Успешно се бори с инфекции на дихателните пътища и с възпаления на стомашно-чревния тракт.

Полифенолите, съдържащи се в червеното вино и особено в семената на гроздето, притежават противовъзпалителни свойства и успешно възпрепятстват развитието на тумори.

А алкохолът във виното, заедно с фенолите подпомагат разтварянето на плаките и мастните отлагания и оказват особено благоприятно въздействие върху организма, като антиоксиданти.

Увеличава физическата издръжливост, стимулира метаболизма и подпомага процеса на отслабване.

Умереният прием на червено вино е в основата на съвременната anti-aging терапия (борба със стареенето). Забавя процесите на стареене на организма, предпазва от старчески болести и противодейства на отслабването на мозъчните функции. Тъй като в червеното вино се съдържа мелатонин, то се превръща в лечебно средство срещу появата на бръчки. Много козметични фирми на запад, а дори вече и в България, го добавят към продуктите си, като специалистите твърдят, че има вълшебен ефект.

Стоматолозите твърдят, че антиоксидантните свойства на полифенолите, съдържащи се в червеното вино, подпомагат профилактиката и лечението на периодонтит, както и на други болести, причинени от свободните радикали.

Ново изследване показва, че именно пиенето на червено вино може да подобри зрението ви и да предотврати заболявания на очите в по-късен етап от живота. Полезната съставка, в която се крие тайната, се нарича ресвератрол. Тя се съдържа в ципата на гроздето и се смята за изключително ефикасна срещу застаряването на мускулите в очите, което може да доведе до проблеми със зрението. Ресвератролът също така спира растежа на кръвоносни съдове в очите, който ако не се лекува, може да доведе до дегенерация на макулата и отслабване на зрението.