Полезни факти

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, който за съжаление е често пренебрегван на българската трапеза, въпреки че има смайващи лечебни свойства.

В кулинарията най-често се използва коренът на цвеклото, който има силно червен цвят.

Може да се консумира в суров вид на салата или в прясно изцедени сокове, както и термично обработено в комбинация с  варени зеленчуци и туршия. Голяма част от търговската продукция се преработва в сварен и стелиризиран вид. В Източна Европа популярно ястие е супа от цвекло, във вид на студен борш.

Листата на цвеклото също се ядат и имат вкус и консистенция подобни на тези на спанака. Могат да се приготвят варени или на пара и са изключително богати са на антиоксиданта бета каротин.

Сокът от червено цвекло съдържа холин, който изчиства от токсини не само черния дроб, но и целия организъм, като премахва от тялото и тежките метали. 

Високото съдържание на йод в цвеклото подпомага терапията при хора със заболявания на щитовидната жлеза.

Червеното цвекло е много диетично – в 100 г зеленчук има само 44 калории. То съдържа 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Препоръчва се за ускоряване на метаболизма в тялото и изгаряне на мазнините.

Пигменти наречени бетацианини придавата червеният цвят на цвеклото и могат да дадат червено оцветяване на урината.