Полезни факти

Сусамът е едногодишно тревисто растение разпространено в Северна Африка, Средиземноморието, Близкия Изток и Индия. В България се отлежда в южните райони на страната и е достъпен целогодишно.

Известен още от древността, сусамът е високо ценен както в кулинарията, така и в медицината.

Сусамовото семе е основна съставка на таханът (пастата от сусамово семе). Основен продукт е при производството на халва,  приготвяна из целия Среден изток и Средиземноморието.

Сусамовото семе е чудесна подправка, която може да се добави към редица ястия, придавайки им наситеност и приятен вкус.  Домашните печива стават неустоими с лъжичка, две сусамово семе. Комбинира се много добре с лимон и мед. Сусамово семе може да бъде добавено към тестото за кифлички, питки или кексове. Може да го поръсите върху задушени зеленчуци или салата, както и да го използвате при паниране.