Полезни факти

За лечебни цели при приготвянето на чай от ягоди се използват както листата на горската ягода, които са богати на танини, така и плодовете на растението, в които се съдържат големи количества витамин С.

Препоръчителната употреба на чая от ягоди за профилактика и лечение е 2-3 чаши на ден преди ядене.

В народната медицина чаят от ягоди се използва при маточни кръвоизливи и други гинекологични заболявания, кожни обриви, хемороиди.

Може да се използва като помощно средство при лечението на редица чернодробни, храносмилателни и сърдечно-съдови заболявания.

Този чай, освен вкусовите си качества, има противовъзпалителни свойства, поради което е ефикасен лек при подагра, камъни в бъбреците, гастроинтестинални болки, чернодробни инфекции.