Полезни факти

Бялото вино със зеленикаво жълт, светложълт, златист или кехлибарено жълт цвят, се произвежда от грозде със зеленикава и жълтеникава кожица, включително и от грозде с червена до синя кожица, но във всеки случай само от грозде, което има светло месо и безцветен сок.

Вино е всяка напитка, получена от спиртна ферментация на гроздова мъст. Производството на бяло вино започва с отделянето на зърната от чепките за да се избегне присъствието на грубите танини съдържащи се в чепките.

В зависимост от стила вино, който се цели да се получи, се използват два метода. При единия се предотвратява контакта на гроздето с кислород от въздуха (окисление), добавя се серен двуокис за подтискане активността на дрождите, и ферментацията протича при ниски температури. В резултат се получават ароматни, свежи и плодови вина. При втория метод гроздето се излага на въздействието на кислорода.

Следва пресоване на виното, при което се получават две части - самоток и пресова. Важно за белите вина е от получената мъст своевременно да се отделят всички останали твърди частици от гроздето, чрез отстраняването им се избягва преминаването на нежелани дъбилни вещества в гроздовата мъст.

Вече пречистената мъст е готова за ферментация и се подлага на избистряне, което се провежда при ниски температури - за да не се позволи на дрождите да започнат ферментация - и с добавяне на серен двуокис. Следва алкохолната ферментация, като за целта се добавят култивирани дрожди. Бялата мъст ферментира в продължение на няколко седмици в плътно затворени съдове за да се избегне вредното за бялото вино окисление. 

Някои от белите вина могат да преминат през т.нар. малолактична ферментация, при която с помощта на млечнокисели бактерии острата ябълчна киселина се превръща в по-меката млечна киселина.

След това вината отлежават за известно време върху дрождената утайка или се прехвърлят, понякога многократно, в чисти бъчви. 

След изтичане срока на отлежаване виното преминава през различни процеси на стабилизиране, избистряне, филтриране и бутилиране. След бутилирането, някои от вината преминават определен период на стареене в бутилките и едва след това напускат избата и се предлагат на пазара.

Белите вина се сервират с температура 8–10° и с по-леки храни – ордьовър, риба с масло, риба с майонеза, варени и печени птици, гъби, печено на скара агнешко. 

Ползи за здравето

Според изследвания проведени от немски учени, консумацията на бяло вино може да бъде незаменимо средство в борбата с излишното тегло. Те обаче добавят, че чудотворният ефект не може да се постигне само с виното, а трябва да се съчетава с някаква умерена диета и трябва да бъде приемано в умерени количества.

Бялото вино е полезно за профилактика срещу сърдечно-съдовите болести, забавя развитието на болестта на Алцхаймер, решава множество психически проблеми.