Полезни факти

Белият  шоколад е производно на шоколада сладкарско изделие, което има блед жълт цвят. Това е хранителен продукт с голяма хранителна стойност и високи вкусови качества.

Официално не може да бъде наречен шoколад, тъй като за разлика от млечния и тъмен шоколад, при приготвянето му се използва само какаово масло, което се смесва с другите съставки като захар, мляко и ванилия, но не съдържа никаква какаова маса. В много страни дори не се нарича шоколад.

Липсата на силен какаов вкус позволява на аромата на другите компоненти да се изяви много по-силно и хармонично да се съчетае с белия цвят на шоколада.

Белият шоколад в САЩ трябва да съдържа най-малко 20% какаово масло, 14% млечни вещества и захар не повече от 55%, като в Европейския съюз няма ограничения за подсладителите.

Има продукти, които съдържат растителни мазнини вмсто какаово масло, но те нямат твърдата и гладка структура на белия шоколад и по-сладкия му вкус. 

Най-добре се съхранява на хладно и сухо място.

Белият шоколад е незаменима част от сладкарското изкуство. Сладкият и изтъчен аромат на белия шоколад допълва отлично вкуса на останалите съставки при печене. Някои хора дори повече предпочитат вкуса на белия шоколад, отколкото на тъмния. Точката на топене на какаово масло е достатъчно висока, за да се запази шоколадът при стайна температура.

Може да се консумира директно в твърдата си форма, но в повечето случаи се разтопява преди употреба. Белият шоколад е по-чувствителен на топлина, тъй като съдържа по-малко какаово масло в сравнение с другите видове шоколад.