Полезни факти

Бял хляб е названието на познатия ни заводски формован и изпечен пшеничен хляб.

Най-общо това в всякакъв вид хляб произведен от бяло пшенично брашно, включително домашно приготвените погачи, питки и пшенични козунаци, които и традиционните форми на домашния ръчен хляб.

Всички останали видове хляб, произвеждани от тъмно непшеничено брашно, като ръжен, ръжено-пшеничен и пълнозърнест хляб се наричат черен или типов хляб.

Домашно приготвения бял хляб от пшенично брашно получава  жълтеникав цвят когато е приготвен с тесто, в което са вложени цели яйца с жълтъците или когато се изпича безквасен (соден) хляб, в който содата е завишена. Жълти стават и тестените изделия приготвяни от царевично брашно, но няма практика получения хляб да се нарича жълт хляб.