Полезни факти
Брашното от рожков се добива от ядивните семенни шушулки на вечнозелено дърво от сем. Бобови растящо в региона на Средиземноморието.
От това брашно може да се приготви тесто за хляб, тъй като в него се изолира подобен на глутен белтъчен комплекс, наречен каробин. Получения продукт има високи хранителни и вкусови качества,
Брашното от рожков е богато на витамин B1 и B6. То е изключителен източник на минерални елементи, най-вече калий, калций, мед и манган.
В пулпата на рожкова се съдържат още и танини (галова киселина), които имат положителен ефект при лечението на остра диария при деца.
Продуктът е много богат и на фибри, които могат да понижават нивата на серумния холестерол.
Есенциални масла и полифенолни съединения, извличани от зародишите на плодовете, проявяват антибактериални, противогъбични, антиоксидантни и противотуморни свойства. Той съдържа и теобромин.
Тъй като рожковът е много богат на захари, може да се заключи, че той е с високи стойности на гликемичен индекс и товар.