Полезни факти

Бирата е алкохолна напитка произвеждана чрез варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнени култури. Обикновено алкохолното съдържание на бирата е между 4% и 6%, макар че съществуват и по-високо алкохолни бири. Популярна е по цял свят, като в много страни ежегодно се провеждат фестивали на бирата. Един от най-известните е германският фестивал Октоберфест. Смята се за третата по популярност след водата и чая. Нарича се още пиво и е най-старата консумирана алкохолна напитка.

Производството й включва варене и ферментация на нишесте, получено главно от зърнени култури - най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец и коноп. Допълнително се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант, но може да се добавят и други аромати посредством билки и плодове. Бирата се продава най-често в стъклени бутилки и метални кутии, а също така в пластмасови бутилки, кегове и бурета.

Има много разнообразни видове бира, които могат да бъдат класифицирани по различни критерии.

Начина на ферментация е един от основните критерии, според който основно се делят на лагер и ейл. Ла́гер е най-разпространения в света тип бира и съставлява повече от 90 % от видовете бира. Произвежда се с дрожди за ниска фементация, която протича много бавно, през което време бирата изсветлява и се насища с въглероден диоксид. Крайния продукт е по-лек, с по-малко аромати и задължително се консумира силно изстуден. Типовете ейл ферментират при по-високи температури, често имат плодов привкус и по-високо алкохолно съдържание и се отличава с по-силен аромат и по висока плътност в сравнение с лагера. Има и специфичен вид - Ламбик - това е белгийска бира, която се прави в района на Брюксел чрез спонтанна ферментация с диви дрожди, които виреят само там, тя е изключително ароматна.

Бирите могат да се делят още на хибридни и специални. Производството на хибридни бирие свързано с комбиниране на съставки и технологии, характерни за различни типове бира. Към категорията на специалните бири се отнасят необичайните по състав видове, а също така и бирите с различни добавки и родствените на бирата напитки на основата на ферментация, например рот бира.

В Източна Европа, Русия и някои западноевропейски държави бирата често се класифицира според цвета си. Може да бъде тъмно, светло, червено и бяло пиво. Цвета на бирата се определя от степента на изпичане на малца и количеството тъмен малц, използван при варенето. Отчетлива съпоставка според цвят и способ на ферментация е невъзможна: примерно тъмната бира може да бъде както ейл, така и лагер.

Частична класификация може да бъде направена и според вида малц използван при производството. Най-често бирата се приготвя с ечемичен малц, като в някои видове частично се заменя с малц от други зърнени култури. В резултат на използването на такъв малц се получават съответно пшенична бира, ръжена бира, оризова бира, царевична бира (например: тесгуино, хапосю).

Съществуват и екзотични напитки като така наречените бананова бира, млечна бира, плодова бира и билкова бира, но в болшинството случаи тези напитки от традиционна европейска гледна точка трудно могат да бъдат наречени бира.