Полезни факти

Бахарът е подправка наподобяваща канела, индийско орехче и карамфил, но с по-лют вкус и специфичен аромат. Добива се от растението Pimenta dioica и представлява сухите му, неузрели плодове.

Откриването му се свързва с името на Христофор Колумб, който го помислил за пипер, а оттам дошло и названието му на испански "пимиента" – пипер. В българския език произлиза от турската дума bahar, която означава подправка.

Повечето бахар се произвежда в Ямайка, а други източници са Гватемала, Хондурас и Мексико, като обаче Ямайският бахар се смята за по-добър поради по-високото съдържание на масло, което му дава по-привлекателен вкус.

В кулинарията бахарът се използва за ароматизиране на супи, рибни и месни ястия, маринати от дивеч, риби и говеждо месо, като консервиращо средство за туршии, в колбасарството, за приготвяне на къри. Подходяща комбинация за тази подправка са черният пипер, целината, лукът, дафиновият лист, чесънът и карамфилът.

Бахарът има благотворно въздействие върху храносмилането, което се дължи на съдържанието на мастни вещества, лигнин, танин, некристализирали захари, смоли, летливо масло и други. Съдържа голямо количество етерични масла и ароматни вещества.