Полезни факти

Артишокът има вкус наподобяващ този на целината и праз лука. Наричан е още ангинари и представлява неразцъфналата цветна пъпка на голямо бодливо растение, състоящо се от големи виолетови или бели месести чашки. В кулинарията се използват както много млади пъпки-цветове, така и по-късните шишарки.

Произходът му се свързва със Средиземноморието, но е много популярен и в Америка (Калифорния), където е пренесен от испанските заселници през 1600 год. Като лечебно растение е бил познат още на древните гърци и римляни, които го използвали като хранителна добавка и като средство за профилактика на различни заболявания. Едва през 1920 год. започва усилено производство и употреба на зеленчука.

Познати са над десет вида артишок с различна форма и цвят на листата. Само един вид може да бъде консумиран в сурово състояние, което го превръща в деликатес. Китайски артишок се отглежда както в Далечния Изток, така и в Европа и малки грудки, които трябва да се бланшират преди употреба. Френски артишок - единствената му ядлива част е пъпката. Йерусалимски артишок - грудка с вкус на ядки, с цвят от бежов до кафявочервеникав.

Подходящ за консумация при диетичен хранителен режим, тъй като 100 грама съдържат само 40 ккал. Богат е на баластни вещества, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, витамин А, В1, В2, С освен това съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин.

Хранителни стойности на един плод: 4.2 г протеини, по-малко от 1 мг мазнини, 13.4 г въглехидрати, 114 г натрий и 6.5 г фибри.

Високото съдържание на цинарин променя вкуса на храната и напитките, но пък той се съчетава добре с продукти със силен и специфичен вкус като лимон, портокал, малини, каперси. Вкусът на артишок добре се подчертава в съчетание с продукти като чесън, дафинов лист, магданоз, босилек и кориандър.

Ползи за здравето

Артишокът е особено богат на цинарин - мощен антиоксидант, който се свързва със свободните радикали, участващи в процесите на окисление на липидите. Въздействайки върху черния дроб, този антиоксидант стимулира отделянето на отпадъчни продукти, оказва пикочогонно действие и ускорява процесите на извличане от организма на излишните течности и соли. Интересен е фактът, че цинаринът не може да се открие в нито един друг плод или зеленчук.

Може да се използва като профилактично средство срещу диабет, подагра и целулит.

Съдържа въглехидрата инулин, който предизвиква подуване.