Полезни факти

Ананасът е плод с изключителни диетични и вкусови качества. Той представлява тропическо растение и плод произлизащо от Южна Америка.  

Има два основни вида ананас: Cayenne - плодът е с цилиндрична форма, вътрешността е бледожълта, сладка и много сочна, без семена. Queen или Victoria - по-малък, с плод не повече от 500 грама, с оранжева вътрешност, която е изключително сладка, сочна и ароматна. Особено подходящ е за приготвянето на различни десерти.Съществува и трети вид - Red Spanish, който се намира изключително рядко и идва от Централна и Южна Америка, с цилиндрична форма и червеникава кожа и не е толкова сладък.

Христофор Колумб е един от първите пътешественици, който открива екзотичния плод на остров Гваделупа. Според него вкусът на ананаса е сложна смес от вкусовете на пъпеш, ягода, малина и ябълка. По-късно през 17 век е разпространен из всички тропически райони по света, но намира добра почва най-вече в Африка и Азия, където днес е концентрирана по-голямата част от световното производство на ананас. Ананаси се отглеждат и в тропически райони като Флорида, Мексико, Куба, Хавайските острови и Филипинския архипелаг.

В магазинната мрежа у нас ананасът може да се намери под няколко форми, като за предпочитане е пресният му вид. Среща се и под формата на компот или консерви, които съдържат голямо количество захар. Силно тонизираща напитка е натуралния сок от ананас.

Съдържание: водата е около 80-86%, органичните киселини (като преобладаваща е лимонената киселина) представляват 0.4 до 1.2% от неговия състав, минералите и азотните вещества са съответно 0.42% и 0.48%.

Ананасът е  крехък плод, който се съхранява не повече от 15 дни. В хладилник губи аромата си и не позволява замразяване. При покупката трябва да се избират по-релефните ананаси с червеникав цвят на кората.

Този плод е включен в състава на много рецепти от китайската кухня, тъй като смекчава вкуса на силните подправки. Добре се комбинира с други плодове в плодова салата, но трябва дасе има предвид, че съдържащия се в него желатин води до омекване на плодовете. Може да бъде и добра гарнитура към различни месни блюда и сирена.

Ползи за здравето

Ананасът допринася за редуцирането на теглото. Влияе благотворно и върху функцията на задстомашната жлеза.

Има голямо  съдържание на желязо, калий, калций, йод, витамини от групата В, витамин А и С, което от своя страна го превръща в идеално средство в борбата срещу ринитите и грипоподобните състояния през зимния сезон.

Съдържа ензима бромелин - стимулиращ храносмилането фермент, който разгражда белтъчините. Редовната консумация на ананас или прясно изцеден сок от него улеснява храносмилането и поради тази причина редица фармацевтични продукти, използвани в гастроентерологията, съдържат бромелин.

Бромелинът подпомага и възстановителните процеси при контузии, като натъртвания, мускулни разкъсвания, отоци, благоприятства и лечението на разширени вени.