Великият пост

Великият пост е период от седем седмици в християнството, който предхожда най-големия православен, християнски празник Възкресение Христово. Това е е най-продължителният и важен постен период в годината, част от подготовката за Великден.

Великият пост е подвижен период в църковния календар в зависимост от това кога се пада Великден.

Повечето хора вече не се съмняват в благотворното влияние на поста върху душата и тялото на човека. Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма.

Според църковните канони това е и времето, в което вярващите не само поставят тялото си на изпитание, но и трябва да се въздържат от лоши мисли и действия. Важно е да размислим над делата си и над това, как можем да станем по-добри към ближните си.

По време на Великденските пости не трябва да се консумират храни от животински произход: месо, риба, яйца, млечни продукти. Разрешени са плодовете, зеленчуците, зърнените култури и растителните продукти.

Изключително важно е по време на поста да пиете повече вода – около 2-3 литра на ден. Ако ви мъчи глад, вдъхнете аромата на подправки като канела и карамфил. Твърди се, че това много помага за овладяването на пристъпите на глад. След завършване на поста, бавно и полека се върнете към нормалното си меню. В никакъв случай не бива още на другия ден да се пристъпи към наяждане с месо, млечни продукти и всичко непозволено до този момент, тъй като това е особено вредно за стомаха и организма ви като цяло.

Великденският пост се пада по време, когато тялото изпитва остра нужда от витамини и минерали. Затова се препоръчва приемането на витамини и шипков и зелен чай. Най-опасен е недостигът на витамин В1, от който отслабва нервната система. Този витамин се съдържа в бобовите и житни храни (зародиш, ръжен хляб, пшеничен пълнозърнест). Храната може да се посоли малко повече.

Недостигът на сол води до разстройство на работата на сърдечния мускул, слабост и световъртежи. Желязото също е необходимо за правилното функциониране на организма и се набавя, заедно с белтъчини, чрез гъби (най-вече манатарки). В меда се съдържат цял спектър от необходими вещества: желязо, магнезий, мед, хлор, калций, натрий, фосфор, алуминий и др. Две чаши прясно изцеден сок на ден зареждат с витамини и подпомагат перисталтиката.

Ето и няколко идеи за храни, които спокойно бихте могли да консумирате по време на пост:

 • хляб – всякакъв (освен тези, на които изрично е упоменато, че съдържат яйца или мляко);
 • * плодове - всякакви;
 • * зеленчуци - всякакви, поради сезона най-често предпочитани са картофите, зелето и боба;
 • * „млечни“ продукти на растителна основа – продават се в почти всички по-големи вериги магазини; * соеви продукти – от мляко, през тофу, както и соева кайма, соеви парченца, соеви шницели, също се намират и соеви кренвирши;
 • * паста и макарони – освен ако изрично не е упоменато на опаковката, то трябва да знаете, че макаронените изделия не съдържат яйца и други животински продукти и са идеални за постната трапеза;
 • * риба – всякакъв вид, но само в разрешените за риба дни; * олио и зехтин – отново само в разрешените дни;
 • * ориз – всякакъв;
 • * всякакъв вид зърнени продукти като брашно, жито, овесени ядки, пшеничен зародиш, нахут и много други; * ядки – всякакви;
 • * сладки храни не съдържащи животински продукти като например локум (не всички, но повечето видове), халва, мед, всякакъв вид сладка;
 • * сладкиши приготвени с брашно, захар и мая, без яйца и млечни продукти;
 • локумените вафли, но без шоколадова глазура могат да се вместят в постното ви меню