Стефановден

Стефановден е третият ден на Коледа(27-ми декември) и последният празник от годината, като народното поверие гласи, че той "затваря кръга" на старата година.

Според традицията, семейството се събира около трапезата, на която задължително трябва да присъстват месни ястия като свинско с кисело зеле или вита баница с месо или черва.

Освен това се сервират свински хапки с мед, питка „цвете“ с мая, попска яхния и печена тиква. Една истинска домакиня пък няма как да пропусне да сложи на масата и т.нар. „мраморен кекс“ в два цвята - вкусен, пухкав и оригинален. С годините баницата с месо  търпи своите вариации и би могла да бъде сервирана с плънка от шунка и царевица. Пържолите с вино или гарнитура от гъби са една неостаряваща класика, която можете да поднесете на трапезата си за Стефановден.

Традицията повелява и младите да отиват на гости на своите кумове, кръстници и по-възрастни роднини и да носят отново месни ястия за почерпка.

Един от основните обичаи, свързани с 27-ми декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в менче пълно с вода.

Поверието гласи да не се излиза навън нощно време (след залез слънце до първи петли), защото тогава бродят злите сили. Седенки и сватби не се правят, не се изработват мъжки дрехи, за да не бъдат изядени мъжете от вълците.

На този ден празнуват: Стефан, Стефка, Фанка, Венко, Венцислава, Стамен, Стойко, Стойка, Стоил, Стоян, Станимир, Станимира, Цанка