Архангелова задушница

Задушницата в събота пред Архангеловден (Мъжка или Арахангелова задушница) е "Велика задушница". Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците.

Значението на Задушница е голямо. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Във всеки православен храм се извършва литургия за упокой и обща панихида, която се отбелязва като Задушница. Архангеловата задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

Тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между, които такива любими на починалия). Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се изсипва на земята и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи е душата на покойника.

Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати. В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.