Полезните свойства на пъпеша правят истински чудеса с човешкия организъм и му помагат за редица функции

На Изток жените казват, че пъпешът освежава устните, разхубавява косата, прави мъжете по-желани, а жените - по-красиви. И не преувеличават! Полезните свойства на пъпеша правят истински чудеса с човешкия организъм и му помагат за редица функции.

Пъпешът съдържа огромно количество ферменти, затова се усвоява отлично в червата и подпомага нормалното им функциониране. Можете да ядете пъпеш като лекарство при всякакви храносмилателни проблеми. Лекарите препоръчват плода при заболявания на черния дроб и при камъни в бъбреците и в пикочния мехур. Освен това пъпешът повишава хемоглобина и имунитета, влияе успокоително на нервната система и подобрява външния вид.

Пъпешът най-често се яде суров и нарязан, обелен от кората и изчистен от семките. Не смесвайте суров пъпеш с други хранителни продукти! В комбинация с някои храни плодът може да навреди на храносмилателната система.

Пъпешът е богат на водни съединения, затова утолява жаждата, пречиства бъбреците и извежда токсините от клетките на тялото. Но с какво още е полезен?

Профилактика срещу рак

Съдържащите се в пъпеша каротеноиди са отлично средство за профилактика срещу рак. Колкото повече пъпеш ядете, толкова по-малко ракови клетки ще има в организма ви.

Предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и инсулт

Пъпешът съдържа антикоагулант и аденозин, които не позволяват на кръвните телца да образуват тромби. Затова плодът намалява риска от инсулт. Консумираните парченца пъпеш разреждат кръвта, а съдържанието на мед превръща плода в чудесен електролит, който контролира кръвното налягане.



Пъпеш за отслабване

С помощта на пъпеш можете да ускорите храносмилателните процеси и да балансирате киселинността в стомаха. Витамин В подобрява енергийния баланс на организма и ще ви помогне да свалите излишните килограми. Сладкият вкус на пъпеша пък ще ви отърве от неустоимото изкушение да хапнете висококалоричен шоколад.

Пъпеш за красива кожа

Колагенът е крайно важен за еластичността на кожата и влияе на дейността на клетъчните мембрани. Освен това този протеин има свойството да затваря малки рани и да стяга кожата. Хапвайте пъпеш по-често и си правете маски с пъпеш - така кожата ви ще стане нежна и овлажнена.

Извеждане на токсините

Ако страдате от екзема, бъбречни заболявания или подагра - хапвайте по-често пъпеш. Той има диуретично действие и подпомага прочистването на организма. Можете да го съчетаете с лимон за по-силен ефект. Най-добре е да ядете пъпеш сутрин, за да изхвърляте натрупалите се токсини и отпадъчни вещества през целия ден.



Известен антиоксидант

Какво знаете за витамин А? Разбира се сте наясно, че той е естествен антиоксидант, който подобрява зрението и състоянието на кожата. Консумацията на пъпеш ще ви предпази и от рак на белите дробове. Съдържанието на флавониди в плода ще ви защити от въздействието на свободните радикали и ще предотврати онкологични заболявания в много органи, сред които матка, гърда и панкреас. Пъпешът ще ви насити с каротиноиди, които влияят добре на роговицата на окото и го предпазват от вредното действие на ултравиолетовите лъчи.

Хапвайте си пъпеш през топлите месеци и наситете тялото си с полезни витамини, минерали и антиоксиданти!