Забравете за изтощението през деня

Случвало ли ви се е да се събудите с усещането, че току що се легнали?

Според скорошно проучване, един на всеки 3-ма души  не успява да спи препоръчителните седем или повече часа.

Дори и да спите 8 или дори 9 часа на нощ, това не значи ще сте имали пълноценен сън и ще се събудите отпочинали.

Готови ли сте да промените това и да помогнете на тялото и ума ви наистина да отпочиват при сън.

Пиете алкохол преди лягане

Питието след вечеря може да ви накара да се отпуснете и да отмие умората от дългия раборен ден, но в никой случай не работи за качеството на вашия сън. Особено ако обичате да пиете твърд алкохол. С пиенето на вино, нещата са малко по- различни – особено, ако е в умерени количества.

Вечер четете от електронно устройство

Изследвания показват, че четенето от светоизлъчващи електронни устройства, като таблети преди лягане може ужасно да обърка биологичния ви часовник и да окаже влияние върху цялостното ви здраве и концентрацията ви през деня.

Все пак похвално е желанието ви да четете. Просто го правете от старомодна книга или не излъчващ светлина  електронен носител.

Приемате кофеин трърде късно през деня

Въпреки че е очевидно, все пак да кажем  - едно лате преди лягане не е добро за вашият пълноценен сън. Това което е важно, е че трябва да изтеглите пиенето на напитки с кофеин доста по-рано, отколкото предполагате.

В Университета на Колорадо в Боулдър проучване е показало, че пиенето на  двойно еспресо три часа преди лягане, e довело до  40 минутно закъснение в биологичните часовници на участниците.

Други изследвания показват, че хората трябва да спрат консумацията на кофеин най-малко шест часа преди лягане.

Помислете върху това, и  пробвайте следващия път когато си взимате кафе след обяд, това да е последната ви напитка с кофеин за деня.

Проверявате социалните медии вечер

Дори и да не публикувате от леглото си, вашата пристрастеност към Instagram може доста да повлияе на качеството на съня ви.

Изследователи от Факултета по медицина  в университета в Питсбърг, са установили, че младите хора (на възраст от 19 до 32), които прекарват много време в социалните медии е два пъти по-вероятно да имат нарушения на съня, отколкото техните по-малко обсебени връстници.

Похапвате сладко след вечеря

Парче чийзкейк е много приятен завършек на деня от време на време и определено доставя удоволствие. Но ако хапвате сладкиши всяка вечер, те със сигурност ще се отразят негативно на съня ви.

Проучване проведено от Американската академия по медицина на съня показва, че по-голямо съдържание на наситени мазнини и приема на захар са свързани с доста нарушения в  съня.