Няколко съвета, които ще ви помогнат да планирате

Как да направите перфектното вечерно парти в днешния натоварен и забързан живот. За да постигнете идеалния сценарий ви е нужна малко подготовка в аванс.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да планирате и огранизирате парти без стрес.

Седмица по-рано изпробвайте менюто

Въпреки че някои смелчаци обичат да изпробват нови рецепти за специални гости, ви препоръчваме да изпробвате менюто предварително.

Вечерното парти не е най-добрият момент да изпробвате рецепта, която никога не сте правили (освен ако много харесвате елемента на изненада).

Ако сте се вдъхновили и сте въодушевени от идеята да пробвате нещо ново, направете го поне веднъж преди това, или, още по-добре, изберете изпробвано и доказано меню, което се чувствате комфортно да приготвяте.

Пригответе всичко, което можете, предварително

Най-лесният начин да се подготвите за парти е да изберете ястия, които можете да направите предварително. Хлябове и печива могат да бъдат направени поне ден по-рано, или седмици по-рано, ако ги замразите.

Има ястия, които се подобряват с течение на времето: в тази категория попадат задушено, печено, салати с кейл, някои видове паста.

Ето няколко перфектни предложения за подготовка предварително: задушени пилешки бутчета, салата с кейл и кокосова торта, или сладко-пикантно отлежало през нощта свинско, печени зеленчуци и салата с ечемик, и кекс със зехтин.

В деня преди партито

Подгответе съставките

Ако имате ястия, които не могат да отлежават добре (примерно агнешко или ризото) не мислете, че не можете да се подготвите предварително.

Направете предварителната подготовка - нарязване на ситно на зеленчуци, или отмерване на съставките — на предния ден или на сутринта, за да спестите време по време на готвенето.

Репетирайте напитките

Лесно е да се концентрирате върху храната и да забравите за напитките.

Хубаво е да сте подготвени: извадете бутилките и изстудете, тези които имат нужда, пригответе чаши, вземете лед, уверете се, че знаете къде са тирбушонът и шейкърът. Може да ви изглежда като малък детайл, но си заслужава да бъде планирано предварително, така че всички да са доволни с питие в ръка през цялата вечер.  

Декорирайте

Отрязването и аранжирането на цветя винаги отнема повече време, отколкото си мислите, че ще отнеме. За щастие, пресните цветя издържат дълго, така че може да ги купите и поставете във ваза на предния ден. Същото важи и за други декорации: картичките, свещи и лампичките могат да бъдат подготвени един ден по-рано.

Подгответе масата

Лесно е да го направите предварително и това ще ви спести време, пък и ще ви помогне да си спомните дали не сте пропуснали нещо, от рода на ножове или салфетки. 

В деня на партито

Сервирайте ястията

Избягвайте да ровите из шкафовете за черпаци или чинии в последния момент. Организирайте предварително: прегледайте всички ястия и намерете съдовете, в които ще ги сервирате, и кухненските принадлежности, които ще са ви нужни.

Пригответе напитките

Ако планирате да сервирате коктейли, направете ги предварително. Напитките често се оставят за последния момент, а е добре да посрещнете хората с коктейл, така че да можете да се концентрирате върху довършването на храната. Пуншът и алкохолните коктейли са добри варианти, така че опреснете познанията си как да ги приготвите.

Облечете се!

В хаоса на готвенето и подготовката, винаги оставяме обличането за последния миг. Подгответе се за рано пристигнали гости, като се облечете поне час преди планираното начало на партито. 

Когато гостите пристигнат, ще сте готови да участвате в партито, вместо да сновете из кухнята в търсене на достатъчно прибори. Което, според нас, е перфектното парти.