Съвети, които ще ви бъдат полезни в магазина за риба

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете прясна, а не размразявана риба.

Твърдост

За да различите рибата, която е току-що уловена от тази, която е размразена, проверете преди всичко твърдостта й: ако рибата е вкочанена и почти може да стои права без опора, това означава, че тя е прясна. 

Блясък

Външната повърхност на рибата е блестяща, когато тя е била уловена наскоро. Ако тя изглежда мътна, вероятно си имате работа с размразен продукт.

Ясни очи

Друг знак, че рибата, която купувате, е прясна, със сигурност е видът на очите й: ако те са леко изпъкнали с черна зеница, сте на прав път.

Червени хриле (но не винаги…)

Що се отнася до хрилете, не можете да приемате за даденост, че риба с червени/розови хриле е по-прясна от такава с по-тъмни хриле. Често се твърди, че кафеникавите хриле са признак за остаряване, но цветът зависи и от естествения хабитат на рибата. Затова не разчитайте единствено на този фактор, без да разгледате цялостното състояние на рибата.

Проверете кръвта

Губи ли рибата много кръв, докато я почиствате или я почистват пред вас? Това е добър знак, доколкото означава, че рибата е прясна; сериозните количества кръв показват два важни фактора: кръвта не се е съсирила във фризер, и рибата е уловена наскоро.

Проблеми при филетирането

Затруднявате се да махнете гръбнака от месото, когато правите филета от рибата? Тогава рибата е прясна; ако, от друга страна, той се отделя твърде лесно, това може да се дължи на естествен химичен процес, който омекотява месото на рибата след смъртта й, което показва, че тя не е уловена наскоро.

Трудно сваляне на кожата

Друг начин да прецените пресността на рибата е кожата: ако е трудно да я премахнете, значи рибата, която предстои да консумирате, е току-що уловена.