Шест привидно незначителни фактора

Всички ние сме казвали нещо от рода на: "Кълна се, че панталоните ми не бяха толкова тесни преди няколко часа." Това е така, защото подуването е един от най-разпространените - и очевидни - стомашни проблеми, казва Дейвид Т. Рубин, член на Американската асоциация на гастроентеролозите и директор по гастроентерологията, хепатологията и храненето в медицинската школа към Чикагския университет.

Много от неговите пациенти дори си правят "селфита", за да показват доколко талията им варира в рамките на деня.

Не ви виним, ако не държите да публикувате подобни селфита във Facebook.

Преди да се заречете никога повече да не вкусвате боб, подуването, което не е нищо повече от излишен въздух и газове в храносмилателния тракт (предимно в дългото 6 метра тънко черво) се дължи на много повече неща от това какво консумирате, коментира той.

Вижте тези шест привидно незначителни фактора, които може да имат изненадващо голям ефект върху талията ви.

1. Обичате да дъвчете дъвка

Лоши вести за пристрастените към Orbit: ако коремът ви усеща ефект, време е да понамалите ментовата свежест за зъбите.

"Много хора дъвчат дъвка, за да не похапват между основните хранения, но когато дъвчете дъвка, несъзнателно гълтате и известни количества въздух," казва диетологът и нутриционист Бони Тоб-Дикс. Този излишен въздух може да подуе червата като балон.

Освен това повечето дъвки съдържат захарни алкохоли, които също може да причиняват газове и подуване. Дори лишените от захар видове дъвка като цяло съдържат сорбитол, който причинява многобройни стомашни проблеми, включително подуване, казва Рубин.

2. Храните се бързо и гълтате набързо храната

Ето още една сериозна причина да започнете да се храните по-обмислено (разбирайте: бавно).

"Храносмилането започва в устата, не в стомаха," казва нутриционистът Раниа Батайнех, автор на "Диетата едно едно едно: простата формула 1:1:1 за бързо и трайно отслабване". С всяка сдъвкване, не само превръщате всяка хапка в по-лесни за храносмилане частици, но и храната се смесва със слюнка и специализирани ензими, които разлагат храната.

Когато я гълтате набързо, като цяло пропускате този процес, което означава, че стомахът ви трябва да работи допълнително за смилането на храната, което води до газове.

А и буквално гълтате въздух, казва тя. Затова забавете темпото и не забравяйте да дъвчете.

3. Обичате да пиете със сламка

Цветната сламка може и да направи утринното ви смути още по-атрактивно за Instagram последователите ви, но не допринася с нищо за поддържането на тялото в добра форма.

"Всеки път, когато отпивате през сламка, въздухът навлиза в организма преди течността," казва Тоб-Дикс, собственик на консултантска диетологична компания и автор на "Прочетете, преди да консумирате".

Дори бутилките за вода за многократна употреба с вградени сламки могат да причиняват проблеми. Отпивайте директно от капака на бутилката по време на следващата ви тренировка, за да спестите на стомаха ненужен дискомфорт.

4. Хъркате тежко през нощта

Чувствате се подути рано сутринта? "Вероятно хъркате или поне дишате през устата насън," казва Рубин, която отбелязва, че повечето хора, които страдат от сънна апнея, често се оплакват и от утринно подпухване.

Утре сутринта си погледнете стомаха. Ако той изглежда по-голям от момента, когато сте си лягали, обмислете дали да не си запишете час при специалист по въпросите на съня, за да намерите начин да ликвидирате завинаги хъркането.

5. Консумирате много фибри

Фибрите могат да ви помогнат да почувствате ситост и да отслабнете, освен че правят сърцето по-здраво. Но преди да изгълтате купа от тонизираща тестена закуска, пудинг с чиа и мега-порция брюкселско зеле, направете малка пауза.

Рязкото увеличаване на консумираните фибри може да предизвика силно подуване, казва Тоб-Дикс. Вместо това се концентрирайте върху постепенното нарастване на количеството фибри в продължение на няколко седмици.

Това ще даде на стомаха ви повече време за адаптация и образуване на необходимите ензими за безпроблемна преработка на фибрите от храносмилателната система.

Също така е желателно да си осигурявате фибрите от цели, необработени храни от рода на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Много опаковани и обработени храни са с добавен инулин (корен от цикория), форма на фибри, която действа особено зле на стомаха, ако съдим по изследвания, публикувани в изданието Journal of the American Dietetic Association.

6. Стресирани сте денонощно

Има ли нещо вредно, което да не се причинява от стреса? Въпреки че хормоните могат да раздразнят храносмилателната ви система и да предизвикат газове и подпухване, стресът също може да накара хората да хапват набързо на бюрото, да пропускат крайно нужни посещения до тоалетната и да поглъщат рязко въздух по време на панически атаки, казва Батайнех.

Един от начините да се справите с това е да се стараете да контролирате стресиращите фактори чрез когнитивна или релаксационна терапия. И двете предотвратяват и облекчават подпухването, твърдят изследвания, публикувани в American Journal of Gastroenterology.

С течение на времето тези малки промени в начина ви на живот ще помогнат на тялото ви да се предпази от подуването.