Начало > Десерти > Торта с крем от маскарпоне и шам фъстъци

Торта с крем от маскарпоне и шам фъстъци

Торта с крем от маскарпоне и шам фъстъци|escape
90
x12
2
90
минути
x12
порции
2
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Първо се приготвя крем. За целта маскарпонето се разбива с миксер и към него постепенно се добавя подсладеното кондензирано мляко. (Добавя се постепенно, защото маскарпонето ще се втечни от него, ако се прекали с количеството.) 

  2. Течната сладкарска сметана се разбива с ванилията до получаването на гъст крем и се добавя внимателно към крема с маскарпонето. Разбърква се с помощта на шпатула или лъжица до получаването на еднородна смес. 

  3. След това се приготвят блатовете. С хартия за печене се покриват дъната на три тавички с диаметър 23 сантиметра и се намасляват. Може да се използва и само една, като сместа за блатовете се разделя на три части, които след това се изпичат поотделно в тавичката.

  4. В малка купа се пресяват какаото, брашното, нишестето и бакпулверът. Разбъркват се докато се смесят добре. 

  5. С помощта на миксер се разбиват яйцата със захарта и солта до получаването на пухкав крем. 

  6. Към получения крем се прибавя сместа от какаото, брашното и нишестето, като това се случва на три пъти, a след всяко прибавяне се бърка внимателно с лъжица, докато сухата смес се усвои от яйчната. 

  7. Сместа се разпределя по равно в намаслените тавички. Блатовете се пекат в предварително загрята на 175 градуса фурна, около 20-25 минути, докато станат елaстични и при притискане с пръст веднага възвръщат формата си. 

  8. След като блатовете са готови тавичките от фурната и блатовете се обръщат върху решетка. Оставят се така до пълното им изстиване. 

  9. Накрая се приготвя сиропа. Водата се загрява на котлона в малка тенджерка и след като кипне, към нея се прибавя захарта. Бърка се непрекъснато, докато се получи сироп. Към него се добавя рома и се разбърква.

  10. С получения сироп се напояват блатовете и се подреждат един върху друг, като между всеки блат се поставя обилно количество крем, който преди поставянето на нов напоен със сироп блат се заглажда с лъжица. Тортата се намазва обилно с крем встрани и отгоре. Украсява се със смлян шам фъстък и се поставя за няколко часа в хладилник, за да стегне.

Още Десерти

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?