Печени пресни картофи със сирене чедър
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 кг пресни картофи
- 50 г масло
- 2 скилидки чесън
- 100 г сирене чедър
- 100 г сирене Чедър Ред
- 3-4 клонки прясна мащерка
-
за гарниране:
- 150 г заквасена сметана
- 5-6 стръка пресен лук
- 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Загрейте фурната до 200 ° C. Добре измитите картофи сложете в тава за печене, полейте с 1 супена лъжица зехтин, посолете добре и печете 35-40 минути. Проверете дали са готови като прободете до средата с остър нож.
-
Сложете маслото в подходящ съд и го разтопете заедно с 1 чаена лъжичка зехтин и нарязаният чесън.
-
Настържете сирената на едро ренде, сложете в купа и ги смесете.
-
С голяма лъжица натиснете всеки картоф, така че да се разчупи. Полейте с овкусеното масло и покрийте с настърганите сирена.
-
Върнете във фурната за още 15-20 минути, докато сирената се запекат добре.
-
За гарниране на картофите пригответе сос от сметаната, ситно нарязания лук и овкусете със сол.
Стоян Георгиев