Крем пита
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г кори за баница
- 150 г масло
-
за крема:
- 1 л прясно мляко
- 125 г масло
- 4 жълтъка
- 15 с.л. захар
- 4 с.л. брашно
- 2 пакетчета шушулка ванилия
Начин на приготвяне
-
Пакетът с кори се разделя на две равни части, които се изрязват по формата на две еднакви тави и всеки лист се намазва с разтопено масло.
-
Поставят се в загрята на 180-200ºС фурна и се пече до порозовяване. Изваждат се от фурната, леко се начупват и се оставят да изстинат.
-
За крема: Млякото се смесва с ванилията, захарта и маслото и се слага на котлон да завири, като от време на време се бърка.
-
В отделен съд се разбиват жълтъците и брашното до получаване на еднородна смес. Тази смес се прибавя при непрекъснато бъркане към млякото, като се внимава да не стане на бучки.
-
Горещият крем се изсипва върху едната тава с корите. Върху него се поставят останалите кори.
-
След като поизстине, се поръсва с пудра захар и се нарязва на парчета.