Цикнопемпти

Цикнопемпти (Tsiknopempti, на гръцки – Τσικνοπέμπτη)  в превод ще рече "ден за скара" или "ден за месо": от цикна - мазнина, аромат на скара, и пемпти - четвъртък. Всяка година празникът се пада в четвъртък. В гръцкото православие постененето през сряда и петък е от изключителна важност, така че четвъртък се оказва най-подходящ ден за Цикнопемпти.

Характерни ястия за празника са:

Халуми– сиренето, което светът познава като "кипърска моцарела".
Сувлаки (souvlaki) – традиционните за цяла Гърция шишчета, които могат да се консумират и в пита, подобно на гирос. В множествено число - сувлакия.

Сувла(souvla) – традиционно за Кипър месно ястие. Представлява дълго шишче с едри парчета месо с кост, което се приготвя на фуку (въпросното барбекю с въглища).

Шефталия (sheftalia) – месо в було, нещо средно между наденичка без ципа и кебабче, традиционно за Кипър.