Хълцането е процес, който позволява на тялото да се освободи от напрежението от блуждаещия нерв и да го направи по-малко активен

Хълцането представлява повтарящо се непроизволно свиване на диафрагмата, при което се получава силно вдишване и свиване на мускулите на гърлото.

Всеки човек знае, колко неприятно може да е хълцането, особено когато не спира. Хълцането е процес, който позволява на тялото да се освободи от напрежението от блуждаещия нерв и да го направи по-малко активен.

Блуждаещият нерв е система, която съединява централната нервна система и вътрешните органи на тялото. Той минава покрай хранопровода и съединява гръдния кош и стомашната кухина.

Този нерв минава през тесен отвор на мускулната преграда, наречена диафрагма. Точно това е мястото, където се появява хълцането. То се предизвиква от различни причини.

Ако се храните много бързо или поглъщате големи парчета храна, това дразни блуждаещия нерв. Организмът изпитва дискомфорт и започва хълцането.

Хълцането може да се появи заради бързо вдишване, бързи резки движения и дори от уплаха. При тези ситуации се получава натиск върху блуждаещия нерв.



Когато се получава самото хлъцване, диафрагмата се свива с висока скорост, за да помогне на блуждаещия нерв да се справи с неудобството, което е предизвикано.

Сред най-популярните методи за премахване на хълцането е уплахата, но тя не се препоръчва при деца, защото може да доведе до неприятен психологически ефект.

Ефективно е да се протегнете няколко пъти, да вдишате бавно и дълбоко, да задържите дишането си за няколко секунди и да изпиете десет глътки вода.

Хълцането често се наблюдава при новородени – то може да е резултат от уплаха, да е симптом на заболяване на белите дробове или на стомаха. Студът също може да причини хълцане на бебето.