С настъпването на новата година и поредицата от празници, повечето от нас се замислят за започването на хранителен режим или по-здравословен начин на хранене.

Най-простата и безболезнена промяна, която може да направите е да се опитате да замените бялата захар в сладкишите, кафето или чая си.

И понеже не можем лесно да се окажем от сладки неща нека все пак да ви предложим алтернативи на бялата захар, които са далеч по-здравословни от нея. 

Кафява захар

Светла или тъмна, тази частично рафинирана захар е пълна с минерали като  калции, магнезий, калий, желязо, благодарение на меласата в нея.

Кафявата захар дава повече дълбочина на сладкишите ви с почти карамеления си вкус.

Най-популярните видове кафява захар са Мусковадо, Демерара и Турбинадо.

Мусковадо е тъмнокафява на цвят, тя е с най-силна лепкавост и с най-плътен вкус.

Демарара е по-светла и обикновено е с много едри кристали.

Турбинадо е най-популярната и най-разпространената кафява захар, тя е частично преработена, като процеса за обезцветяване и избелване на кристалите е пропуснат.

Сироп от фурми

Гъстият лъскав сироп от фурми е ползван за подсладител с Близкия изток още от древни времена. 

Сиропът извлечен от намачканите фурми не е толкова сладък като меда, но е много по-сладък и здравословен от бялата захар. 

Можете да го използвате за подслаждане на напитки, да го добавите към домашните ви сладки, сладолед, мюсли или кисело мляко.

Мед

Лепкав и сладък и препоръчван заради противовъзпалителните си качества и голямото количество антиоксиданти в него, той е друг страхотен продукт, с който може да замените захарта. 

Медът ще добави нов нюанс в сладкишите ви, като запази сочен всеки сладкиш, стига да знаете как да го използвате правилно. 

Съществува цял един свят от мед, с неговите ползи, с различните му вкусови профили и различни проложения. 

Кокосова захар

Кокосовата захар наистина е страхотна. Като добавим и по-ниският гликемичен индекс от този на бялата захар, тя е чудесен избор за диабетици. 

Бялата  захар е лишена от доста важни микроелементи, докато кокосовата съдържа желязо, калий, магнезий, цинк, както и антиоксиданти. 

Кокосовата захар е естествен подсладител, добивана чрез извличане от цветовете на кокосовите палми. 

Грижливо събрания цветен нектар се нагрява до изпаряване на водното съдържание, като образува кафяви кристали. Уникалността на тази захар идва от процеса на добиване. 

Това само по себе си отхвърля твърдението, че кокосовата захар не е преработена – тя  не е лишена от хранителни полезни вещества и не преминава тежките обработки на обикновената трапезна захар, но все пак търпи доста процеси, докато се превърне от гъста лепкава течност в сладка, суха захар.

Плодов сок

Редукцията от плодови сокове е наистина чудесна за използване в кулинарията. 

С редуцирането успяваме да сгъстим и подчертаем естествените захари в плодовете – без значения дали говорим за ябълки, горски плодове или цитруси. 

Месестите плодове са изключително лесни за обработка, а соковете, които извличаме от тях са интересен начин да обогатим дадено ястие. Може да ползвате както за десерти, така и за глазиране на неделното печено.

Кленов сироп

Благодарим ти Канада! Квебек е най-големият производител на кленов сироп и произвежда две трети от кленовия сироп в света. 

Сладката течност с кехлибарен цвят се добива от захарния и черния клен, които растат в Северна Америка и чиито листа са станали символ на Канада.

Ползите за здравето от кленовия сироп включват здраво сърце и по-стабилна имунна система. Сиропът също така има антиоксидантни свойства, които защитават организма ни от свободните радикали. 

Кленовият сироп се състои предимно от захароза и в по-малки количества фруктоза. 

Съдържа минерали, от които в по-големи количества присъстват магнезий, цинк, калий, калций и желязо. Със сигурност го ползвате като добавка към палачинките в събота сутрин или като добавка към напитки.