...без да ни е необходима машина

Забравете за бялата техника, съществуват методи за направата за вкусен и пухкав хляб, използвайки малките ни ръчички, а защо не и тези на любимите ни хора, включително и децата, които така обичат да ни помагат в кухнята.

Преди да преминем към действие трябва да приготвим необходимите продукти.

Хляб, сол, сода и вода. Едва четири съставки, а идеята да приготвим сами пресен хляб ни плаши. Истината е, че е напълно възможно. Толкова е лесно, като детска игра. Готови ли сте?

3, 2, 1... Четирите етапа за направата на домашен хляб са лесни, стига да ги следваме правилно.

Месеното е основна фаза за приготвянето на хляб в домашни условия. След като изсипете брашното и солта в купа, прибавяте вода в размер 60% от количеството брашно. Разбърквате, задължително, с лъжица, докато тестото се сгъсти. Едва тогава включваме ръцете до получаване на хомогенна и еластична смес. Покрийте купата с памучна кърпа и оставете да отпочине в продължение на 30 мин. После може да добавите содата и размесите отново.

За втасването на тестото е редно да приготвим втори съд, който леко да навлажним с помощта на кухненска хартия и да покрием стените му с брашно. По този начин ще можем по-лесно да го извадим преди да преминем към оформянето на хляба. На стайна температура, оставете тестото за два часа и половина (5 часа за перфекционистите), като имате предвид, че то трябва да удвои обема си.

Пристъпвме към креативната част от направата на домашния хляб – оформянето. Кръгъл, продълговат или вплетен, той може да заеме формата, която искате. Единствено трябва да внимаваме да не “разкъсаме” тестото, изваждайки го от купата. След това оставете да отпочине още 20 минути преди да го сложите да се пече.

За изпичането е редно да пригответе тава, в която ще поставите тестото, като преди това сипвате малко вода на дъното. Поставете я в предварително загрята фурна (240° C) и оставете да се пече около 30 минути. Преди да го извадите от фурната, уверете се, че долната част е добре изпечена. В противен случай, оставете го още 10 минути. След като извадите хляба, добре е да изстине в рамките на десет минути преди да го сервирате.

Да, приготвянето на домашен хляб има своите преимущества. С него ще изпъкнем в очите на любящата ни свекърва и ще можем да го фасонираме спрямо индивидуалните ни вкусове и предпочитания.