Много диети включват яйца, но полезни ли са наистина те?

В интернет пространството битуват множество верни и неверни сведения, относно яйцата и техния принос в диетата ни.

"Едно яйце на ден е напълно здравословно за организма ни. Холестеролът в кръвта на човек зависи почти изцяло от това, което приема като храна и напитки. Затова не е добре да се захранва с наситени и трансмазнини.“ обяснява уважаваният диетолог Кейси Берглунд.

Ето какво още разясни тя, относно яйцата и ползите от тях. Защо трябва да ядем яйца?

Белтъците и жълтъците в яйцата са чудесен и богат източник на протеин, който се съдържа във всяка клетка от тялото ни. Именно той ни помага да изградим мускулна маса, подпомага имунитета и поддържа кожата, ноктите и косата. Могат ли да бъдат вредни? Според Берглунд яйцата не са нито много полезни, нито много вредни. Тя още споделя, че вместо да определяме една храна като "лоша“ или "добра“, е много по-добре да си дадем сметка какво съдържа тя и какво въздействие има върху тялото ни.
 

Вярно ли е, че белтъците са по-полезни? Повечето протеин, който съдържат яйцата, се намира в белтъците. В тях има и голямо количество магнезий и селен. Магнезият е много полезен за нервната система и мускулите, докато селенът предпазва клетките от разрушаване. Какво съдържат жълтъците?

В тях разбира се, има протеин, но и мастни киселини, които изиграват съществена роля в мозъчнната функция.

В жълтъците се съдържат и витамини като A,D и K, също така и желязо, и цинк. Покачват ли много холестерола ни жълтъците? Според нови проучвания, холестеролът в яйцата няма толкова негативно въздействие върху организма ни. Също така яденето на яйца намалява риска от сърдечни болести. По колко яйца е добре да приемаме дневно? Всъщност няма точна препоръчителна бройка.

Всичко зависи от състоянието на организма ви и неговите нужди. Ако страдате от висок холестерол, диабет или сърдечно заболяване, е добре да приемате между 2 и 4 яйца на седмица. Но в случай, че нямате подобни заболявания, можете да си позволите по 1 яйце на ден. Кои други храни са добър източник на протеин? Ако не обичате яйца или спазвате веган режим, можете да консумирате нахут. Той е много добър заместител на варените яйца и можете да го смесите със салатата си.