Как можете да узнаете не календарната, а реалната възраст на кожата си? Ощипете се и се събудете, за да оцените резултата!

Как можете да узнаете не календарната, а реалната възраст на кожата си? Ощипете се и се събудете, за да оцените резултата!

Според учените човешката кожа остарява под влияние на свободните радикали, които постепенно биват основните функции на клетките. Но доколко бързо става това? Независимо от биологичната възраст на кожата си можете да си направите един прост тест за еластичност, измислен от американски пластични хирурзи.

От вас се иска само да ощипете с палеца и показалеца кожата на опакото на дланта и да задържите така за 5 секунди. После пуснете и засечете времето, за което кожата става отново напълно гладка (но гледайте много внимателно). Ако искате да получите реален резултат, не мърдайте ръката си и не помагайте на кожата да възстанови формата си. Колкото по-бързо го направи, толкова по-млада е вашата кожа.



А сега да отчетем резултатите:

* 1-2 секунди – кожата ви е на под 30 години;
* 3-4 секунди – 30-44 години;
* 5-9 секунди – 45-50 години;
* 10-15 секунди – 60 години;
* 15-35 секунди – 70 години;
* 36 секунди и повече – над 70 години.

Ако сте забелязали, че еластичността на кожата ви не отговаря на биологичната ви възраст – и то в лошия смисъл – време е да промените поне малко начина си на живот и да забавите стареенето на тялото си. За начало намалете консумацията на захар (тя трябва да съставлява не повече от 10 % от общия брой калории за деня, не се позволяват и повече от 2 сладки плода на ден).

Погрижете се винаги да нанасяте защитен крем против слънце на лицето, шията и деколтето или ползвайте овлажняващи кремове с надежден SPF, когато излизате. Наспивайте се! Осемте часа сън са задължителни, безгрижната дрямка ще ви помогне да смъкнете 5-10 години. Освен това менюто ви трябва да е богато на антиоксиданти и да спортувате. В името на здравето, красотата, щастието и дълголетието можете да направите това, нали?