Ръководство за начинаещи

Фенелът е изключително гъвкав зеленчук, който расте лесно, запазва се добре и е основа за много ястия, от разядки до десерти, особено в италианската кухня.

Със специфични, но деликатни анасонови нотки, вариращи по сила, в зависимост от това дали се консумира суров или готвен, познанията как да използвате фенел ви дават достъп до един прекрасен и полезен зеленчук.

Ако сте начинаещи по отношение на фенела, ето просто ръководство как да започнете; от разрязването на луковицата до техниките на готвене.

Как да изберете правилно
Когато избирате луковицата с фенел, внимавайте за различията в половете в зависимост от рецептата. По-заоблената и ниска дебела мъжка луковица е идеална за употреба сурова, а по-дългата и плоска женска луковица е по-подходяща за готвене.

Как да разрежете луковицата фенел?
Фенелът е прост и гъвкав зеленчук, който запазва формата си, независимо дали го режете на тънки ленти с V-образно ренде или прилагате уменията си с ножа.

Той може също така просто да се разрязва на клиновидни парчета или четвъртинки, след като се премахне стеблото, в зависимост от това за какво ще го използвате.

Какво можете да приготвите с фенел?
Фенелът може да се консумира суров, да се нарязва на ивички или клиновидни парчета и да се топи в сосове или зехтин като разядка.

Салатите с фенел са прекрасен начин да се наслаждавате на пресния фенел, който добавя елегантност и структурираност в салатите.

Как да готвите фенел? 
Готвенето на фенел омекотява вкуса и текстурата. Варен, приготвен на пара, задушен или печен, фенелът придобива нова, неустоима сочност и дълбочина на вкуса.

Той се съчетава добре с риба, морски продукти и бели меса, но може да устои и на по-силни вкусове от рода на джинжифил.

Лесни рецепти с фенел
По-долу ще откриете селекция от вкусни рецепти за суров и готвен фенел: от освежаващи вегетариански салати до съчетания с морски продукти и месо.

Салата от фенел и радикио с горгонзола
Insalata trevigiana е италианска салата от Тревизо с радикио и фенел, с топинг от сирене горгонзола

Продукти:

  • 3 луковици фенел
  • 1 глава радикио
  • 75 г орехи
  • 150 г горгонзола
  • 8 супени лъжици зехтин
  • 3 супени лъжици лимонов сок
  • 3 супени лъжици балсамов оцет
  • 1 супена лъжица мед
  • 25 г магданоз
  • сол
  • пипер


Приготвяне:
Отрежете листата на фенела и ги запазете за гарнитура. Измийте фенела, премахнете твърдата сърцевина и тънко нарежете луковицата. Поставете в купа. Измийте и подрежете радикиото, нарежете го, но не твърде фино, и го добавете в купата.

Нарежете на едро орехите, нарежете горгонзолата на кубчета и добавете в салатата. Накълцайте на едро магданоза. Направете дресинг от зехтина, лимоновия сок, оцета, меда и магданоза.

Подправете на вкус със сол и пипер. Излейте върху салатата и смесете добре. Поднесете веднага, гарнирана с листата от фенел.

Салата с фенел и портокал
Лека лятна салата с фенел и портокали, която да използвате като допълнително ястие или за здравословен обяд

Продукти:

  • 4 портокала
  • 50 мл зехтин
  • 2 луковици фенел
  • 1 глава лук
  • сол
  • пипер
  • розмарин

Приготвяне: 
Обелете портокалите с остър нож, като премахнете всичко бяло от плода. Разрежете сегментите, режейки отвътре на отделящите кожици. Срежете сегментите на половина, ако желаете. Уловете всичкия изтекъл сок.

Измийте и подкастрете фенела и нарежете на половина по дължина. Изрежете сърцевината и нарежете на фини кубчета. Запазете няколко от листата от фенел. Обелете лука и нарежете на пръстени.

Поставете парчетата портокал в купа с фенела и пръстените лук. Смесете зехтина с портокаловия сок, розмарина и малко пипер и смесете със салатата. Поднасяйте в купи, поръсени с листа от фенел.

Омар, готвен в зехтин канино, с конфи от портокал и фенел
Салата с омар с конфи с портокал и фенел, лесна гурме рецепта от италианския готвач Джанкарло Морели

Продукти:

  • 500 г омар
  • 800 г портокали
  • 20 г джинджифил
  • 400 г фенел
  • 50 г мотовилка (градинска салата)
  • аскорбинова киселина на вкус

Приготвяне:
Омарът
Гответе на пара омарите на 120°C за 6 минути, след което махнете черупките.
Срежете портокалите на 2 резени, поставете във вакуумен плик за опаковане с портокаловия сок, нарязания джинджифил и сол.
Нарежете фенела на тънки резени, поставете въ вакуумен плик с бяло вино, сол и портокалова кора, и малко аскорбинова киселина.
Варете 15 минути при 65°C.

Портокаловият гел
Сгъстете студения портокалов сок с лъжица картофена скорбяла или царевично нишесте и добавете 50 г вода.
Гответе 10 минути на тиган за печене, бъркайки постоянно.
Оставете да се охлади.

Композирайте ястието с омара, градинската салата, резените портокал, фенела, портокаловия гел, сол малдон, дехидратиран фенел, зехтин, кълнове и гарнирайте със супа биск.

Копа с фенел и шамфъстък

Италианска гурме рецепта от Джовани Бон, за готвена във вакуумен съд копа, италиански подправена свинска плешка, със самбука, фенел и шамфъстък

Продукти:

  • 500 г свинска плешка (с подправки)
  • 50 г шамфъстък
  • 280 г фенел
  • зехтин
  • сол
  • пипер
  • ликьор "Самбука"

Приготвяне:

Измийте свинската плешка, обгорете в намаслен тиган със сол и пипер.
Оставете да се охлади, опаковайте вакуумно и гответе 4 часа.
Почистете фенела, нарежете на кубчета и сотирайте в тиган със зехтин, сол и пипер.
Добавете самбуката и оставете да ври известно време.
Добавете нарязаните ядки шамфъстък и създайте правоъгълна основа, върху която да разположите тънките резени свинско.
Гарнирайте ястието със сос грейви със свинско и малдонска сол, добавете отгоре кълнове.