Ръководство за начинаещи
Фенелът е изключително гъвкав зеленчук, който расте лесно, запазва се добре и е основа за много ястия, от разядки до десерти, особено в италианската кухня.
Със специфични, но деликатни анасонови нотки, вариращи по сила, в зависимост от това дали се консумира суров или готвен, познанията как да използвате фенел ви дават достъп до един прекрасен и полезен зеленчук.
Ако сте начинаещи по отношение на фенела, ето просто ръководство как да започнете; от разрязването на луковицата до техниките на готвене.
Как да изберете правилно
Когато избирате луковицата с фенел, внимавайте за различията в половете в зависимост от рецептата. По-заоблената и ниска дебела мъжка луковица е идеална за употреба сурова, а по-дългата и плоска женска луковица е по-подходяща за готвене.
Как да разрежете луковицата фенел?
Фенелът е прост и гъвкав зеленчук, който запазва формата си, независимо дали го режете на тънки ленти с V-образно ренде или прилагате уменията си с ножа.
Той може също така просто да се разрязва на клиновидни парчета или четвъртинки, след като се премахне стеблото, в зависимост от това за какво ще го използвате.
Какво можете да приготвите с фенел?
Фенелът може да се консумира суров, да се нарязва на ивички или клиновидни парчета и да се топи в сосове или зехтин като разядка.
Салатите с фенел са прекрасен начин да се наслаждавате на пресния фенел, който добавя елегантност и структурираност в салатите.
Как да готвите фенел?
Готвенето на фенел омекотява вкуса и текстурата. Варен, приготвен на пара, задушен или печен, фенелът придобива нова, неустоима сочност и дълбочина на вкуса.
Той се съчетава добре с риба, морски продукти и бели меса, но може да устои и на по-силни вкусове от рода на джинжифил.
Лесни рецепти с фенел
По-долу ще откриете селекция от вкусни рецепти за суров и готвен фенел: от освежаващи вегетариански салати до съчетания с морски продукти и месо.
Салата от фенел и радикио с горгонзола
Insalata trevigiana е италианска салата от Тревизо с радикио и фенел, с топинг от сирене горгонзола
Продукти:
- 3 луковици фенел
- 1 глава радикио
- 75 г орехи
- 150 г горгонзола
- 8 супени лъжици зехтин
- 3 супени лъжици лимонов сок
- 3 супени лъжици балсамов оцет
- 1 супена лъжица мед
- 25 г магданоз
- сол
- пипер
Приготвяне:
Отрежете листата на фенела и ги запазете за гарнитура. Измийте фенела, премахнете твърдата сърцевина и тънко нарежете луковицата. Поставете в купа. Измийте и подрежете радикиото, нарежете го, но не твърде фино, и го добавете в купата.
Нарежете на едро орехите, нарежете горгонзолата на кубчета и добавете в салатата. Накълцайте на едро магданоза. Направете дресинг от зехтина, лимоновия сок, оцета, меда и магданоза.
Подправете на вкус със сол и пипер. Излейте върху салатата и смесете добре. Поднесете веднага, гарнирана с листата от фенел.
Салата с фенел и портокал
Лека лятна салата с фенел и портокали, която да използвате като допълнително ястие или за здравословен обяд
Продукти:
- 4 портокала
- 50 мл зехтин
- 2 луковици фенел
- 1 глава лук
- сол
- пипер
- розмарин
Приготвяне:
Обелете портокалите с остър нож, като премахнете всичко бяло от плода. Разрежете сегментите, режейки отвътре на отделящите кожици. Срежете сегментите на половина, ако желаете. Уловете всичкия изтекъл сок.
Измийте и подкастрете фенела и нарежете на половина по дължина. Изрежете сърцевината и нарежете на фини кубчета. Запазете няколко от листата от фенел. Обелете лука и нарежете на пръстени.
Поставете парчетата портокал в купа с фенела и пръстените лук. Смесете зехтина с портокаловия сок, розмарина и малко пипер и смесете със салатата. Поднасяйте в купи, поръсени с листа от фенел.
Омар, готвен в зехтин канино, с конфи от портокал и фенел
Салата с омар с конфи с портокал и фенел, лесна гурме рецепта от италианския готвач Джанкарло Морели
Продукти:
- 500 г омар
- 800 г портокали
- 20 г джинджифил
- 400 г фенел
- 50 г мотовилка (градинска салата)
- аскорбинова киселина на вкус
Приготвяне:
Омарът
Гответе на пара омарите на 120°C за 6 минути, след което махнете черупките.
Срежете портокалите на 2 резени, поставете във вакуумен плик за опаковане с портокаловия сок, нарязания джинджифил и сол.
Нарежете фенела на тънки резени, поставете въ вакуумен плик с бяло вино, сол и портокалова кора, и малко аскорбинова киселина.
Варете 15 минути при 65°C.
Портокаловият гел
Сгъстете студения портокалов сок с лъжица картофена скорбяла или царевично нишесте и добавете 50 г вода.
Гответе 10 минути на тиган за печене, бъркайки постоянно.
Оставете да се охлади.
Композирайте ястието с омара, градинската салата, резените портокал, фенела, портокаловия гел, сол малдон, дехидратиран фенел, зехтин, кълнове и гарнирайте със супа биск.
Копа с фенел и шамфъстък
Италианска гурме рецепта от Джовани Бон, за готвена във вакуумен съд копа, италиански подправена свинска плешка, със самбука, фенел и шамфъстък
Продукти:
- 500 г свинска плешка (с подправки)
- 50 г шамфъстък
- 280 г фенел
- зехтин
- сол
- пипер
- ликьор "Самбука"
Приготвяне:
Измийте свинската плешка, обгорете в намаслен тиган със сол и пипер.
Оставете да се охлади, опаковайте вакуумно и гответе 4 часа.
Почистете фенела, нарежете на кубчета и сотирайте в тиган със зехтин, сол и пипер.
Добавете самбуката и оставете да ври известно време.
Добавете нарязаните ядки шамфъстък и създайте правоъгълна основа, върху която да разположите тънките резени свинско.
Гарнирайте ястието със сос грейви със свинско и малдонска сол, добавете отгоре кълнове.