Зарежете клишетата и научете истината

Истината е, че „суперхраните“ не съществуват и че не можем да се доверяваме на рекламите.

Напоследък е много модерно да определяме едни храни като вредни, други като здравословни и трети като "суперздравословни“, което не е никак правилно, защото ключът към красивото тяло и здравият организъм е в начина ви на живот, не в това дали ядете годжи бери или друг много нашумял в последно време плод. Да, различните плодове и зеленчуци съдържат различни полезни съставки, но би било много трудно да ги степенуваме.

1.Зелето

Един от зеленчуците, около които се въртят множество митове. Свикнали сме да мислим, че ядейки зеле и зелени салати си гарантираме чудесна фигура, но това съвсем не е задължително. Зелето съдържа много витамини, желязо и други полезни за здравето ни съставки, но то по нищо не превъзхожда всички останали зеленчуци. Дори е препоръчително да не се консумира от дами, които имат проблеми с функцията на щитовидната жлеза.

2.Авокадото

Една от най-популярните здравословни храни в момента. Причината за това е, че освен че съдържа полезни съставки, то е и много вкусно, особено когато е добре узряло. Трябва да знаете, в случай, че сте решили да отслабвате, че авокадото е много наситено на мазнини, които можете да получите и от ядките, други плодове, както и от зехтина. Тоест, авокадото не е незаменима и задължителна част от менюто ви. Всъщност най-силните качества на авокадото и най-вече витамин В, се намират в семката на плода.

3.Нарът
Нарът е вкусен, сладък и екзотичен – не е трудно да го заобичаме. Много от нас обичат сока от нар и заради това той се използва за направата на някои напитки. Смята се, че сокът от този плод може да бъде лечебен и да ни помогне в борбата с високия холестерол, но всъщност няма доказателства за това твърдение. Но със сигурност този плод има благотворно действие върху организма, тъй като той е богат на антиоксиданти и витамини.

4.Годжи бери

Кой не е чувал за този плод? Напоследък той е много популярен у нас, заради полезните си свойства и приятния си вкус. Много често се използва сушен в направата за различни десерти. Годжи бери изиграва важна роля в китайската медицина и се използва още от древни времена. Да, доказано е, че съдържа полезни за човешкото тяло съставки, но не и че е по-полезен от всеки друг плод.

5.Семената от чия

Семената от чия са надежден източник на омега-3 киселини и затова са много предпочитани. Наскоро те се превърнаха в неразделна част от менюто на много дами в България, защото е доказано, че те съдържат повече омега-3, дори и от сьомгата, но истината е, че това са различни мастни киселини. И тялото ги усвоява по различен начин.

6.Цвеклото


Цвеклото е изключително полезно, независимо под каква форма го консумирате. Както много други зеленчуци то е богато на нитрати, витамини и други полезни съставки. Доказано е, че понижава кръвното и ако страдате от високо кръвно, трябва да консумирате повече цвекло. Но също така учените ни съветват да не прекаляваме с цвеклото, тъй като всяко лекарство може да бъде отрова, ако прекалим с консумацията му.

7.Водораслите

Покрай популяризирането на сушито, водораслите се превърнаха също в една от най-предпочитаните здравословни храни. Истината е, че те са богати на витамин В12, което ги прави много полезни. Също така съдържат калции и желязо. Това, което не би трябвало да ги прави привлекателни е съдържанието им на йод. Не е добре да приемаме много от него. Също така в зависимост от това къде са израснали, водораслите имат различен състав. Някои от тях съдържат и не толкова полезни съставки като да речем твърди метали.