Вкусни, лесни и полезни
Палачинки с рикота, грах и шафран
Необходими продукти:
2 малки шалота, обелени и нарязани на дребно
2 супени лъжици зехтин
1/8 супена лъжица ивици шафран
1 купичка грахови зърна
1 купичка пълномаслена рикота
2 големи яйца, разделете жълтъците и белтъците
1/4 супена лъжица сол
1/4 купичка пармезан
кората на 1 лимон
2 супени лъжици оризово брашно
2 супени лъжици брашно от просо
1/2 супени лъжици нарязан пресен лук
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в дълбок тиган и добавете шалота и шафрана и разбъркайте. Оставете ги, докато шалотът се размекне, около 5 минути. След това добавете граха и разбърквайте още 2 минути. Махнете от огъня и оставете настрана. Сложете жълтъците, рикотата, солта, пармезана, лимонената кора и двата вида брашно в голяма купа и разбъркайте. След това внимателно изсипете сместа в тигана, който преди малко сте отстранили от огъня.
В друга купа сложете белтъците и разбивайте, докато не станат на сняг. Изсипете 1/3 от тях в другата смес. След това просто загрейте друг тиган и изпържете палачинките.
Пиле фрикасе с шафран и кориандър
Необходими продукти:
4 пилешки цели бутчета
1 супена лъжица морска сол
1 супена лъжица черен пипер
2 супени лъжици масло
1 супена лъжица зехтин
1 купичка нарязани моркови
1 купичка нарязан лук
1 стрък нарязана целина
1 супена лъжица брашно
1 чаена лъжица кориандър
1/4 чаена лъжица шафран
1 чаша бяпо вино
2 дафинови листа
2 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици магданоз
Начин на приготвяне:
Подсушете бутчетата с кухненска хартия и ги мариновайте в сол и пипер. Загрейте маслото и зехтина в тиган и когато маслото се разтопи слагайте бутчетата да се пържат едно по едно, докато не добият кафяво златист цвят. Когато са готови ги оставете настрана.
Намалете температурата и в същия тиган сложете морковите, лука и целината. Гответе ги около 10 минути. След това прибавете кориандъра и шафрана и оставете зеленчуците на котлона за около още 30 секунди.
Изсипете виното и пилешкия бульон в тенджера на висока температура и разбъркайте. След това прибавете пилето и дафиновите листа. Захлупете и оставете да къкри за около 20-30 минути. Извадете пилето и изсипете 3/4 от течността в блендер и разбивайте. След това върнете сместа и пилето в тенджерата и отново усилете температурата. Гответе, докато пилето се сготви напълно. Когато е готово можете да изстискате лимон за свежест.
Ризото със скариди и шафран
Необходими продукти:
2 супени лъжици зехтин
1 средно голям лук
чаша и половина ориз арборио
1/3 чаша бяло вино
2 щипки шафран
3 чаши пилешки бульон
1/3 купичка настърган пармезан
1 супена лъжица масло
За скаридите:
500гр големи скариди
1 супена лъжица масло
1 супена лъжица зехтин
2 скилидки чесън
1/4 чаена лъжица червен пипер
1/4 чаша бяло вино
1 супена лъжица магданоз
сол
пипер
1 чаена лъжица лимонов сок
Начин на приготвяне:
Загрейте в тенджера 2 супени лъжици зехтин. Добавете лука и солта и задушете за 3-4 минути. След това прибавете и ориза арборио и оставете да къкри за още 3 минути.
В малък съд сгответе пилешкия бульон и към него прибавете шафрана.
Сипете бяло вино при ориза и разбъркайте, за да не залепне оризът за дъното и докато се абсорбира виното. След това изсипвайте бульона и шафрана на няколко пъти и разбърквайте, докато се абсорбира.
За скаридите:
В тиган загрейте зехтина и маслото. След това добавете чесъна и червения пипер. Задушете чесъна за минута и добавете към тях скаридите. Сипете от бялото вино и оставете яденето на котлона, докато виното не започне да ври.
Отстранете тигана от огъня и прибавете магданоза, лимоновия сок, черен пипер и сол. Опитайте на вкус и добавете, каквото е необходимо.