Вкусни, лесни и полезни

Палачинки с рикота, грах и шафран

Необходими продукти:

2 малки шалота, обелени и нарязани на дребно

2 супени лъжици зехтин

1/8 супена лъжица ивици шафран

1 купичка грахови зърна

1 купичка пълномаслена рикота

2 големи яйца, разделете жълтъците и белтъците

1/4 супена лъжица сол

1/4 купичка пармезан

кората на 1 лимон

2 супени лъжици оризово брашно

2 супени лъжици брашно от просо

1/2 супени лъжици нарязан пресен лук

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в дълбок тиган и добавете шалота и шафрана и разбъркайте. Оставете ги, докато шалотът се размекне, около 5 минути. След това добавете граха и разбърквайте още 2 минути. Махнете от огъня и оставете настрана. Сложете жълтъците, рикотата, солта, пармезана, лимонената кора и двата вида брашно в голяма купа и разбъркайте. След това внимателно изсипете сместа в тигана, който преди малко сте отстранили от огъня. 

В друга купа сложете белтъците и разбивайте, докато не станат на сняг. Изсипете 1/3 от тях в другата смес. След това просто загрейте друг тиган и изпържете палачинките.

Пиле фрикасе с шафран и кориандър



Необходими продукти:

4 пилешки цели бутчета

1 супена лъжица морска сол

1 супена лъжица черен пипер

2 супени лъжици масло

1 супена лъжица зехтин

1 купичка нарязани моркови

1 купичка нарязан лук

1 стрък нарязана целина

1 супена лъжица брашно

1 чаена лъжица кориандър

1/4 чаена лъжица шафран

1 чаша бяпо вино

2 дафинови листа

2 супени лъжици лимонов сок

2 супени лъжици магданоз

Начин на приготвяне:

Подсушете бутчетата с кухненска хартия и ги мариновайте в сол и пипер. Загрейте маслото и зехтина в тиган и когато маслото се разтопи слагайте бутчетата да се пържат едно по едно, докато не добият кафяво златист цвят. Когато са готови ги оставете настрана. 

Намалете температурата и в същия тиган сложете морковите, лука и целината. Гответе ги около 10 минути. След това прибавете кориандъра и шафрана и оставете зеленчуците на котлона за около още 30 секунди. 

Изсипете виното и пилешкия бульон в тенджера на висока температура и разбъркайте. След това прибавете пилето и дафиновите листа. Захлупете и оставете да къкри за около 20-30 минути. Извадете пилето и изсипете 3/4 от течността в блендер и разбивайте. След това върнете сместа и пилето в тенджерата и отново усилете температурата. Гответе, докато пилето се сготви напълно. Когато е готово можете да изстискате лимон за свежест.

Ризото със скариди и шафран



Необходими продукти:

2 супени лъжици зехтин

1 средно голям лук

чаша и половина ориз арборио

1/3 чаша бяло вино

2 щипки шафран

3 чаши пилешки бульон  

1/3 купичка настърган пармезан

1 супена лъжица масло

За скаридите:

500гр големи скариди

1 супена лъжица масло

1 супена лъжица зехтин

2 скилидки чесън

1/4 чаена лъжица червен пипер

1/4 чаша бяло вино

1 супена лъжица магданоз

сол

пипер

1 чаена лъжица лимонов сок

Начин на приготвяне:

Загрейте в тенджера 2 супени лъжици зехтин. Добавете лука и солта и задушете за 3-4 минути. След това прибавете и ориза арборио и оставете да къкри за още 3 минути. 

В малък съд сгответе пилешкия бульон и към него прибавете шафрана. 

Сипете бяло вино при ориза и разбъркайте, за да не залепне оризът за дъното и докато се абсорбира виното. След това изсипвайте бульона и шафрана на няколко пъти и разбърквайте, докато се абсорбира. 

За скаридите:

В тиган загрейте зехтина и маслото. След това добавете чесъна и червения пипер. Задушете чесъна за минута и добавете към тях скаридите. Сипете от бялото вино и оставете яденето на котлона, докато виното не започне да ври. 

Отстранете тигана от огъня и прибавете магданоза, лимоновия сок, черен пипер и сол. Опитайте на вкус и добавете, каквото е необходимо. 

Есенни рецепти с шафран (I част)