Научете бързи, лесни, вкусни и здравословни рецепти с шафран

Ризото с шафран, грах и козе сирене

Време за приготвяне: 30 минути

Необходими продукти:

3 супени лъжици масло 

1 средно голям лук, нарязан на дребни кубчета

1/2 чаша ориз арборио

1 чаена лъжица шафран

1/2 чаша сухо бяло вино

5 чаши зеленчуков бульон

10 грахови зърна

4 парчета козе сирене

 

1/2 купичка сирене Пикорино Романо

Морска сол и черен пипер на вкус

Зехтин Extra Virgin

Начин на приготвяне: Разтопете маслото в нагорещен тиган и добавете щипка сол. Разбърквайте енергично, около пет минути. Изсипете течността при ориза и продължете да бъркате още две минути.  Добавете виното и продължавайте да разбърквате, докато не се абсорбира. За да не загори, гответе на средно висока температура. След това започнете да сипвате бульона бавно и внимателно и в същото време не спирайте да бъркате. Проверете яденето на сол и ако не ви е достатъчно, сложете още като добавите и шафрана. Накрая добавете и граха. Когато се уверите, че оризът е сготвен добре, махнете яденето от огъня, сложете в него сиренето и го оставете да изстине за около пет минути. 

Хрупкави картофи с шафран

Време за приготвяне: 20 минути

Необходими продукти:

Зехтин Extra Virgin

Дафинов лист

Щипка шафран

25 сладки картофа

2 щипки сол

2 щипки магданоз

Начин на приготвяне: Разрежете картофите на половинки и ги сложете в съд, подходящ за микровълнова печка. Сложете ги в нея и печете за около шест минути. Изсипете малко зехтин на дъното на тиган и добавете дафиновия лист и шафрана. Когато мазнината се загрее, добавете картофите. Гответе за около 8-10 минути, след което ги махнете от огъня и ги покрийте. 

Бърза, лесна и вкусна паста с шафран

Време за приготвяне: 15 минути

Необходими продукти:

4 супени лъжици масло

2 скилидки чесън

2 щипки шафран

сметана

сокът от половин лимон

паста

6 супени лъжици пармезан

свеж магданоз

пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Изсипете вода в тенджера, така че да покрие поне половината съд. Добавете сол в нея. Загрейте тиган на средно висока температура и разтопете маслото в него. Добавете лука и шафрана и разбъркайте за около две минути. След това изсипете и сметаната. Разбъркайте и добавете лимоновия сок. Сложете пастата в загрятата вода в тенджерата. Махнете 1-2 чаши от водата и гответе, както е оказано на пакета на пастата. Добавете сол и пипер на вкус.